AcasăȘTIRI EXTERNEUE a aruncat gazul rusesc pe GNL-ul de calitate îndoielnică al americanilor!...

UE a aruncat gazul rusesc pe GNL-ul de calitate îndoielnică al americanilor! Contract baban între liderii europeni şi SUA

Gaze-MareaNeagraUE a aruncat gazul rusesc pe GNL-ul de calitate îndoielnică al americanilor! Contract baban între liderii europeni şi SUA

Acord istoric semnat între UE şi SUA. Ţările blocului comunitar vor achiziţiona, de-acum, gaz natural lichefiat (GNL) de la americani, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească.

În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârșitul acestui an, potrivit anunțului făcut de președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Liderul de la Washington a precizat, de asemenea, că SUA și UE vor lucra împreună pentru a găsi cele mai bune soluții privind independența de gazul rusesc, subliniind, totodată, că „securitatea este o cheie elementară în acest proces”.

Tranziţia la noile gaze va fi mai greoaie

Statele Unite vor că UE să încerec să renunțe la dependența de gazele rusești. SUA, împreună cu partenerii internaționali vor lucra împreună pentru a aduce 16 miliarde de metri cubi suplimentari de gaz lichefiat în acest an, astfel încât UE să nu mai cumpere gaz rusesc.

Va dura o perioadă de timp până când vom suplini necesarul de gaz, dar și infrastructura necesară, astfel încât familiile să treacă peste iarnă.

Investițiile pe care urmează să le facem trebuie să fie duble astfel încât să putem accelera acest proces pentru energia viitorului”, a spus Joe Biden, într-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Specialiştii atrag atenţia că acest gaz american ar fi de calitate îndoielnică, ce ar îngreuna activitatea din industrie.

Rusia, până acum, furnizorul nr.1 de gaze pentru UE

Rusia este un furnizor important de energie al Europei, iar războiul său cu Ucraina a contribuit la împingerea prețurilor la energie la cote record. Prețurile energiei creșteau deja înainte de invazie, pe măsură ce economiile au început să se redreseze din criza Covid.

Invazia Ucrainei a determinat UE să se angajeze să reducă utilizarea gazului rusesc cu două treimi în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile.

 

author avatar
Andrei Ștefan