Cauta

UE a ajuns să privească cu jind către viața bună din America

2022 poate fi amintit ca anul în care standardele de trai din SUA s-au îndepărtat cu adevărat de cele din Europa de Vest. O dovadă concretă este prăbușirea monedei euro până la paritatea cu dolarul, sau mai puțin, dar există și un sentiment mai general că decalajul se mărește.

Vechea poveste era simplă: veniturile pe cap de locuitor din SUA ar putea fi cu 30% mai mari sau mai mult, dar stilul de viață din Europa occidentală este mai puțin stresant și mai relaxant. Sistemele europene de sănătate și acoperirea lor aproape universală sunt, de asemenea, superioare. Această poveste se află acum în zdrențe.

Principalul factor de perturbare a fost reprezentat de piețele energetice, susține International Affairs. Statele Unite par să aibă într-adevăr independență energetică. Americanii se plâng de prețul ridicat al benzinei, dar modul lor de viață abia a fost afectat. În această vară, americanii au pornit  în număr record în vacanțe.

Aprovizionarea cu energie către case și întreprinderi a continuat, deși creșterea prețurilor a creat o oarecare presiune.Dar situația din Europa este mult mai gravă. O mare parte din continent,  dependent de aprovizionarea cu gaze din Rusia, se confruntă cu întrebări serioase cu privire la modul în care va trece iarna.

În Germania, căutările pe Google pentru „lemn de foc” au crescut brusc. Chiar și francezii, care depind în mare măsură de energia nucleară, se confruntă acum cu prețuri foarte mari și penurii grave.

Este greu de privit politica energetică europeană altfel decât ca pe o imensă eroare neforțată. Nu uitați că aprovizionarea cu energie este mult mai importantă decât ar putea sugera procentul din PIB-ul UE. Energia este sângele vital al civilizației moderne.

Prețul energiei arată cât de gravă este situația din Europa, iar iarna este doar la trei luni distanță. Germania plătește în acest moment aproximativ 600 de euro pe MWh pentru electricitate; până nu demult, în 2020, un preț de 100 de euro ar fi fost considerat foarte ridicat.

Și nu este vorba doar de prețurile majorate. Stresul legat de disponibilitatea viitoare a energiei contrazice una dintre motivațiile fundamentale care stau la baza statului social: să facă un cetățean să se simtă în siguranță și să aibă grijă de el.

Nu există o nervozitate economică și geopolitică comparabilă cu care se confruntă SUA și nu este clar când vor dispărea riscurile europene, dacă vor dispărea vreodată.

Pe măsură ce lumea va ieși din haosul actual, va fi din ce în ce mai evident că America s-a distanțat de grup.

 

Ultimele stiri

  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Toni Kroos, devastator: „Nu există oameni săraci în fotbal”
  • Sens invers pe contrasens. Bum!
  • ULTIMA ORĂ: Nicușor Dan a numit un judecător la CCR
  • Răzvan Marin, la Salonic, între PAOK și Aris
  • Scrisorile tarifare – Trump pune în scenă ”Ziua Eliberării”
  • Dacă mai vorbește despre pensiile speciale, Bolojan va reforma Băile Felix
  • VIDEO. Emil Boc a răbufnit! Primarul le-a cerut consilierilor USR să fie responsabili, „nu papagali și populiști”
  • Exit mobile version