AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Washington cere familiilor diplomaților americani să părăsească Kievul / Când va...

Ucraina. Washington cere familiilor diplomaților americani să părăsească Kievul / Când va ataca Rusia

Washingtonul a ordonat familiilor diplomaților americani staționați la Kiev să părăsească Ucraina „din cauza amenințării continue a unei operațiuni militare rusești”, a anunțat duminică, 23 ianuarie, Departamentul de Stat.

UPDATE: Marea Britanie își retrage „unii membrii” ai ambasadei sale din Kiev, și apropiații acestora, ca răspuns la „amenințarea tot mai mare din partea Rusiei”. „Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă și va continua să își îndeplinească sarcinile esențiale”, a precizat Ministerul britanic de Externe.

UPDATE: UE nu-și evacuează personalul diplomatic din Ucraina, așa cum a anunțat SUA, a declarat luni, 24 ianuarie, șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Cred că nu ar trebui să dramatizăm situația și să părăsim Ucraina, cu excepția cazului în care Statele Unite ne oferă informații care să justifice această decizie”, a declarat Borrell înaintea unui interviu prin videoconferință cu ministrul de Externe al SUA, Antony Blinken

„Credem că o invazie rusă (…) s-ar putea întâmpla în orice moment”, a declarat un înalt oficial american reporterilor duminică seara pentru a justifica decizia de a cere familiilor diplomaților americani să părăsească țara.

„Blinken ne va explica” această decizie, a comentat Josep Borrell. Secretarul de stat american urmează să intervină prin videoconferință luni, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE, pentru a-i informa despre discuțiile sale de vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov.

UPDATE: Kievul a estimat, luni, ca „prematură” și „excesivă” decizia Washingtonului de rechema familiile diplomaților săi din capitala Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invazie rusă.

„Deși respectăm dreptul statelor străine de a asigura securitatea misiunilor lor diplomatice, considerăm că această acțiune a SUA este prematură ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe ucrainene, Oleg Nikolenko, într-un comunicat. În ciuda tensiunii actuale, „situația de securitate nu a suferit nici o schimbare radicală în ultima vreme: amenințarea cu noi valuri de agresiune rusă a rămas constantă din 2014 iar acumularea de trupe rusești la frontiera cu Ucraina a început încă din aprilie”, a adăugat el.

Personalul local și personalul neesențial pot părăsi ambasada din Kiev dacă doresc. Cetățenii americani care locuiesc în Ucraina „ar trebui să ia în considerare acum” să părăsească țara cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, adaugă Departamentul de Stat al SUA.

Un atac rusesc, apreciat ca iminent

„Situația de securitate, inclusiv de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de ruși și în Donețk controlat de ruși, este imprevizibilă și s-ar putea deteriora în orice moment”, precizează comunicatul ministerului american.

„Cetățenii americani din Ucraina ar trebui să știe că o operațiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistență, cetățenilor americani care pleacă din Ucraina”, avertizează diplomația americană, scrie France 24.

Ministerul face apel la comunitatea americană din Ucraina să se informeze cu privire la „ce poate și nu poate face guvernul SUA pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate”.

„Credem că o invazie rusă s-ar putea produce în orice moment”, a declarat reporterilor un înalt oficial american. „Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetățenii americani în acest scenariu”.

Ambasada rămâne deschisă, iar însărcinată cu afaceri Kristina Kvien „rămâne în Ucraina”, a adăugat acest oficial care a cerut anonimatul. Ea a refuzat să precizeze numărul americanilor prezenți pe pământul ucrainean, dar subsecretarul de stat american Victoria Nuland a estimat numărul acestora, la începutul lunii decembrie, între 10.000 și 15.000.

Guvernul SUA și-a sfătuit, de asemenea, cetățenii să nu călătorească în Rusia „din cauza tensiunii de la granița cu Ucraina”. Ministerul a justificat această decizie în special prin „posibilitatea hărțuirii cetățenilor americani”, în special de către poliția rusă, și „aplicarea arbitrară a legilor locale”

author avatar
Tudor Borcea