AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin și Biden, de acord să se întâlnească „urgent”....

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin și Biden, de acord să se întâlnească „urgent”. Ultimele negocieri înaintea războiului?

Președinții rus Vladimir Putin american Joe Biden au convenit, luni, 21 februarie, să se întâlnească în cadrul unui summit, propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiția ca până atunci să nu aibă loc o invazie a Ucrainei, un anunț surpriză care vine în timp ce era așteptat un atac iminent al Rusiei.

„Președinții Biden și Putin au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit”, a salutat palatul Elysée într-un comunicat de presă, precizând că ulterior discuțiile vor fi extinse la „toți factorii interesați” din criză ucraineană.

Mingea, în teren la Putin

Dar acest summit „nu va putea fi ținut dacă Rusia invadează Ucraina”, a avertizat președinția franceză. Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin „dacă nu are loc o invazie”, a confirmat Casa Albă, în lipsa unor comentarii din partea Kremlinului.

Statele Unite „se angajează să continue diplomația până în momentul în care începe o invazie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat, scrie Le Point.

„Președintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu președintele Putin (…) dacă o invazie nu va avea loc”, a continuat ea.

„Suntem, de asemenea, pregătiți să aducem consecințe rapide și severe dacă Rusia alege războiul”, a avertizat Psaki, „și în prezent Rusia pare să își continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei, foarte curând”.

Conținutul summit-ului va fi pregătit de secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său rus Serghei Lavrov în cadrul întâlnirii lor programate pentru joi, a precizat palatul  Elysée.

Noi masări de trupe rusești

Acest anunț surpriză contrastează cu avertismentele privind o intervenție iminentă a Moscovei, potrivit occidentalilor, Antony Blinken repetând duminică că Rusia este „pe cale” să invadeze Ucraina.

Noi imagini prezentate de compania americană Maxar arată însă noi desfășurări de trupe și echipamente militare rusești la granița cu Ucraina.

Occidentalii se tem că intensificarea luptelor din estul Ucrainei între forțele Kievului și separatiștii  pro-ruși va servi drept pretext pentru ca Rusia, care a masat 150.000 de soldați la granițele cu Ucraina, să-și invadeze vecinul pro-occidental.

Vladimir Putin atribuie acest izbucnire de violență „provocărilor” ucrainene, în timp ce separatiștii au ordonat evacuarea civililor și mobilizarea bărbaților capabili să lupte.

Ordinul de evacuare a împins 53.000 de civili din trei milioane care trăiesc în zona separatistă să ajungă în Rusia, potrivit Moscovei, iar starea de urgență a fost declarată în regiunea rusă Kursk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat „focul provocator” al rebelilor sponsorizați de Moscova și a cerut reluarea negocierilor cu Rusia sub egida OSCE și stabilirea unei „încetări imediate a focului”.

Cele mai mari tensiuni, după Războiul Rece

Oficialii regiunii Lugansk au raportat luni doi civili uciși în bombardamentele armatei ucrainene, acuzații neverificabile din surse independente. Şefii diplomaţiei ruse şi franceze, Serghei Lavrov şi Jean-Yves Le Drian, urmează să se întâlnească luni, potrivit Moscovei.

Luni urmează să aibă loc și o reuniune extraordinară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) dedicată Ucrainei.

Criza din jurul Ucrainei de la sfârșitul anului 2021 a provocat cea mai mare escaladare a tensiunilor pe care a văzut-o Europa de la Războiul Rece.

author avatar
Tudor Borcea