AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Tentativă de asasinare a consilierului președintelui Zelenski. Mașina acestuia a fost...

Ucraina. Tentativă de asasinare a consilierului președintelui Zelenski. Mașina acestuia a fost ciuruită

Ucraina. Tentativă de asasinare a consilierului președintelui Zelenski. Mașina acestuia a fost ciuruită

Mașina lui Serhiy Șefir, primul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost atinsă de peste zece gloanțe, șoferul fiind grav rănit.

Primul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Serhiy Șefir, a fost vizat miercuri, 22 septembrie, de o tentativă de asasinat, după ce persoane necunoscute au deschis focul asupra mașinii care îl transporta, au declarat autoritățile și poliția.

„Mașina a fost lovită de peste zece gloanțe”, a declarat poliția ucraineană, adăugând  că se desfășoară o operațiune specială de găsire a trăgătorilor.

Tovarășul lui Zelenski a scăpat

Potrivit unui oficial al Ministerului de Interne, Anton Gherașcenko, șoferul a fost „grav rănit” de gloanțe, trase cu arme automate, în plin trafic”. El nu a spus nimic despre starea lui Șefir dar, potrivit unui oficial al majorității prezidențiale din Parlament, David Aramakhia, „este în viață dar în stare de șoc”.

Atacul a avut loc în jurul orei 10 dimineața, în apropierea satului Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, a declarat sursa. Autoritățile au lansat o anchetă pentru „tentativă de asasinat”, a declarat procurorul general Irina Venediktova pe Facebook. Un alt consilier al președinției, Mihailo Podoliak, a declarat pentru agenția de știri Interfax-Ucraina că a „asociat în mod clar” atacul cu o „campanie agresivă și beligerantă împotriva politicii șefului statului”.

„Influența oligarhilor din umbră”

El a evocat eforturile lui Volodimir Zelenski de a „reduce influența oligarhilor din umbră” asupra politicii țării și la eforturile care vizează „distrugerea grupurilor politico-financiare care lucrează pentru adversarii noștri străini”.

Mai multe tentative de asasinat, reușite sau nu, au vizat politicieni și jurnaliști din Ucraina în ultimii ani. Ucraina s-a angajat din 2014 într-un conflict în estul țării împotriva separatiștilor pro-ruși susținuți, potrivit Kievului și Occidentului, de Rusia, scrie Le Point.

Înainte de a prelua președinția în 2019, Zelenski a fost un actor celebru care a jucat chiar rolul unui președinte ucrainean într-un serial de televiziune, iar Șerif a fost apropiatul său în compania sa de producție.

author avatar
Tudor Borcea