AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN Ucraina. America, replică oficială la cererile Rusiei. Ce i-a scris...

RĂZBOI ÎN Ucraina. America, replică oficială la cererile Rusiei. Ce i-a scris Joe Biden președintelui Vladimir Putin

Ucraina. SUA refuză principala cerere a lui Putin. Washington: Rusia va folosi forța

SUA au respins ferm, miercuri, 26 ianuarie, în răspunsul scris adresat Rusiei, una dintre principalele revendicări ale Moscovei, refuzând să închidă ușa NATO Ucrainei. Cu toate acestea, Washingtonul susține că a oferit o „cale diplomatică” pentru a fi evitat un conflict armat.

Această scrisoare mult așteptată transmisă de ambasadorul american la Ministerul rus de Externe vine pe fundalul unor tensiuni extreme la granița ruso-ucraineană, unde Washingtonul a spus că se așteaptă la un posibil atac iminent al forțelor ruse.

JO din China ar „influența calendarul” ofensivei

„Totul indică” că președintele rus Vladimir Putin „va folosi forța militară la un moment dat, poate de acum până la mijlocul lunii februarie”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman. Ea a subliniat că deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pe 4 februarie, la care va participa Putin, ar putea influența „calendarul său”, pentru a nu-l ofensa pe aliatul său, președintele Xi Jinping.

În scrisoarea transmisă rușilor, Statele Unite au arătat „clar” că „s-au angajat să mențină și să apere suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul statelor de a-și alege propria securitate și alianțele”, a spus șeful diplomației americane, Antony Blinken. Scrisoarea reafirmă „că apărăm principiul ușilor deschise la NATO” , a adăugat el.

Secretarul de Stat a reiterat cu forță avertismentele occidentale cu privire la un răspuns fără precedent împotriva Rusiei în cazul unei invazii a țării vecine, scrie Le Figaro.

Cu toate acestea, Blinken a asigurat că această scrisoare oferă „o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia dorește acest lucru” și a spus că este gata să vorbească din nou „în zilele următoare” cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit săptămâna trecută la Geneva.

NATO: Ne pregătim pentru ce e mai rău

NATO „întinde din nou mâna” Rusiei pentru dialog, dar refuză să renunțe la dreptul de aderare a noi membri și „se pregătește pentru ce e mai rău”, a declarat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Propunerile scrise ale celor 30 de aliați NATO predate Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de probleme diferite (…) Întindem din nou mâna Rusie pentru a continua dialogulNe luăm din nou legătura cu Rusia pentru a încerca să urmăm o cale de dialog (…), dar ne-am pregătit și pentru ce e mai rău”, a spus el în timpul unei conferințe de presă, scrie AFP.

„Am primit un răspuns de la NATO”, a confirmat Alexandr Grușko, viceministrul rus de Externe al Rusiei. „O să-l citim. O să-l studiem. Partenerilor noștri le-a luat aproape o lună și jumătate pentru a ne studia cererile”, a declarat el agenției ruse Interfax.

O soluție politică este încă posibilă, dar Rusia trebuie să se angajeze în dezescaladare și să vină la masa negocierilor”, a spus Stoltenberg. El a reînnoit propunerea pentru o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia și redeschiderea birourilor Rusiei la NATO și ale NATO la Moscova.

„Dar nu suntem naivi. Dacă se ajunge la un acord, acesta trebuie să fie echilibrat, reciproc și mai presus de toate verificabil”, a spus el.

Moscova cere un angajament scris privind neextinderea NATO în Ucraina și Georgia și cere retragerea forțelor și armamentului Alianței din țările din Europa de Est care au aderat la NATO după 1997.

Stoltenberg a respins din nou aceste două cereri în timpul conferinței sale de presă. „Nu putem și nu dorim să facem compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea alianțelor noastre și securitatea din Europa și America de Nord”, a reiterat el.

Totodată, el a cerut Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova, acolo unde „sunt desfășurate fără consimțământul țărilor respective”.

Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu

O idee care a fost prezentată Rusiei în propunerile SUA, potrivit oficialilor americani, ar fi permiterea inspectării bazelor americane de apărare antirachetă balistică din România și din Polonia, în spiritul transparenței.

Moscova s-a plâns că sistemele de la Deveselu și din Polonia ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o alegație pe care SUA a negat-o, scrie Wall Street Journal.

Inspecțiile ar urma să asigure Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce ale Rusiei, pe care SUA nu le-au făcut publice.

Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

O altă idee care a fost prezentată este de a stabili constrângeri asupra manevrelor și operațiunilor militare care ar putea fi considerate provocatoare.

Acest lucru ar putea duce la discuții cu privire la modalități de a evita incidentele care implică nave de război care intră și navighează în Marea Neagră, au spus oficialii americani.

author avatar
Tudor Borcea
437 afisari

6 COMENTARII

  1. ” Propunerea SUA urmareste ACTIUNI RECIPROCE ale Rusiei , pe care SUA nu le-a facut publice „. Oficialii polonezi au declarat ca guvernul este deschis pentru inspectii de aparare antiracheta si au pus conditia inspectiei activitatilor rusesti cu rachete in Kaliningrad . Cine crede in reciprocitate ? Prin absurd , daca se accepta propunerea , inspectiile reciproce trebuiesc facute simultan ….

  2. anonim imi place ce scri [cte odata ]dar azi ti/o bag in gura de prost [ia si ALUPIGUS]

  3. A intrebat cineva pe români dacă acceptă vizita rusilor și in ce conditii? A invitat cineva pe români să participe la sedinta NATO unde ceilalți au pus această țară la cale? Cred ca werner trebuie schimbat si poporul român să le trimită o mănușe atâta timp cât NATO își permite să ia decizii care ne privesc fără sa ne ceară nici măcar parerea. Nu suntem țară fără stăpân chiar dacă nemtisorul asta este pentru moment in funcția cea mai mare in stat. Werner, este doar o biată funcție pe care noi, poporul român, o putem goli de conținut ASTAZI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger