AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. SUA, luată în bășcălie de Rusia. „Să anunțați calendarul viitoarelor invazii,...

Ucraina. SUA, luată în bășcălie de Rusia. „Să anunțați calendarul viitoarelor invazii, să ne planificăm concediul”

Ucraina. SUA, luată în bășcălie de Rusia. „Să anunțați calendarul viitoarelor invazii, să ne planificăm concediul”

Autoritățile din Rusia și mass-media de stat au ironizat, miercuri, 16 februarie, „data invaziei” în Ucraina, anunțată pentru această zi de presa occidentală, potrivit unor surse din cadrul serviciilor americane de informații.

Astfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a cerut instituțiilor de presă americane și britanice să publice un program al „viitoarelor invazii” ruse în Ucraina pentru anul în curs.

„Dezinformarea americană și britanică”

„Am o rugăminte către mass-media de dezinformare americană și britanică: Bloomberg, The New York Times și The Sun să publice programul pentru viitoarele noastre invazii pentru anul în curs. Aș dori să-mi planific concediul”, a scris diplomata rusă pe canalul ei Telegram, miercuri, scrie Tass.

Săptămâna trecută, mass-media anglo-saxonă a transmis informații din surse anonime din cadrul administrației și informațiilor americane care indică faptul că Rusia ar putea lansa o operațiune împotriva Ucrainei începând cu 16 februarie.

Aceste surse au precizat însă că menționarea unei date specifice ar putea face parte dintr-un efort de dezinformare al Rusiei.

Ziarele anglo-saxone merseseră mai departe, dând ore precise, în cursul nopții de marți spre miercuri.

Lavrov: Asta ne-a lăsat perplecși

„Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniștit. Dimineața am început ziua calm și profesionist”, a comentat și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie 7sur7.be.

Întrebat despre posibilele contacte cu țări străine în cursul nopții, Peskov a răspuns: „Nu suntem obișnuiți să intrăm în contact cu țări străine noaptea”.

„Nu aș spune că ne amuză, dar bineînțeles că astfel de informații ne lasă profund perplecși”, a spus ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

Occidentalii avertizează de săptămâni întregi despre riscurile unui atac din partea Rusiei, care a adunat zeci de mii de soldați în jurul Ucrainei și a desfășurat numeroase exerciții militare.

Retragerea militară parțială a Rusiei de la granițele cu Ucraina alimentează acum speranța prudentă a unei ieșiri din criză.

 

author avatar
Tudor Borcea