AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. SUA își mută ambasada de la Kiev la Liov. Urmează invazia...

Ucraina. SUA își mută ambasada de la Kiev la Liov. Urmează invazia rusă?

Ucraina. SUA își mută ambasada de la Kiev la Liov. Ultima decizie înaintea invaziei?

SUA continuă să afirme că o invazie a Rusiei în Ucraina ar putea interveni în curând. 

Din cauza unei accelerări „dramatice” a desfășurării forțelor ruse, Washingtonul și-a mutat ambasada de la Kiev la Liov, în vestul Ucrainei.

„Îndemnăm cu tărie pe toți cetățenii americani care se află încă în Ucraina să părăsească țara imediat”, a declarat luni secretarul american de Stat Antony Blinken. Majoritatea angajaților ambasadei SUA au primit deja ordin să părăsească Ucraina.

Zelenski, pe mâna NATO până la capăt

De partea sa, președintele ucrainean Volodomir Zelenski continuă să ceară apartenența la NATO, desi de la Kiev au venit semnale contradictorii.

„Înțelegem că apartenența la NATO ne va garanta securitatea și suveranitatea noastră teritorială”, a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, luni, la Kiev.

Or, o adeziune a fostei republici sovietice la NATO este considerată inacceptabilă de Vladimir Putin.

Zelenski a decretat și o zi de unitate națională, miercuri, 16 februarie, citată de media ca o potențială data a unui atac rusesc.

Rusia: „Nu vom ataca dacă nu suntem provocați”

„Rămâne o oportunitate crucială pentru diplomație”, au declarat luni premierul britanic Boris Johnson și președintele american Joe Biden, în cadrul unei conversații telefonice. La începutul zilei, Johnson a considerat posibilă o invazie rusă a Ucrainei „în termen de 48 de ore” și i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să se îndepărteze de „marginea prăpastiei”, scrie AFP.

Luni, Rusia a considerat posibilă o soluționare diplomatică a crizei ruso-occidentale din jurul Ucrainei și a anunțat încheierea anumitor manevre militare, exact când temerile cu privire la o invazie iminentă au atins apogeul.

Rusia nu va invada Ucraina „dacă nu suntem provocați”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov.

author avatar
Tudor Borcea