AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. SUA au primit răspuns scris din partea Rusiei. Ce ascund Moscova...

Ucraina. SUA au primit răspuns scris din partea Rusiei. Ce ascund Moscova și Washington

Ucraina. SUA au primit răspuns scris din partea Rusiei. Ce ascund Moscova și Washington

SUA au primit un nou răspuns scris din partea Rusiei la propria scrisoare privind criza din Ucraina, care amenință să declanșeze un nou conflict în Europa, a declarat un oficial american în ajunul unei noi runde de discuții dintre cele două puteri rivale.

„Putem confirma că am primit un răspuns scris din partea Rusiei”, a spus un purtător de cuvânt al diplomației americane, fără a dori să precizeze conținutul acestuia.

Schimb de răvașe

„Credem că nu ar fi productiv să negociem în public, așa că vom lăsa Rusiei să vorbească despre răspunsul lor, dacă doresc acest lucru”, a adăugat el.

„Rămânem pe deplin angajați dialogului pentru a rezolva aceste probleme și vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu Ucraina”.

Acest nou schimb de scrisori are loc în ajunul unui apel telefonic între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și omologul său rus, Serghei Lavrov, care urmează să discute marți.

Scrisoarea rusă este, de fapt, un răspuns la răspuns: SUA au trimis propria scrisoare Rusiei săptămâna trecută, ca răspuns la propunerile de tratat făcute la mijlocul lunii decembrie de Moscova, când și-a prezentat exigețele de securitate, scrie Le Figaro.

Occidentalii acuză Rusia că a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina pentru o posibilă invazie. Kremlinul dă asigurări că nu intenționează să atace, dar solicită „garanții” formale de securitate, în special asigurarea legală că Ucraina nu va intra niciodată în NATO și revenirea la dislocările militare ale Alianței la porțile sale din 1997.

SUA și NATO au respins aceste cereri, miercurea trecută, dar Washingtonul a lăsat ușa deschisă negocierilor pe alte subiecte, cum ar fi desfășurarea de rachete sau limitările reciproce ale exercițiilor militare.

Biden: Suntem pregătiți pentru orice scenariu

Autoritățile americane continuă să solicite o soluționare diplomatică a situației din jurul Ucrainei, dar sunt pregătite pentru orice scenariu, a declarat luni președintele american Joe Biden.

„În Consiliul de Securitate al ONU, am explicat însăși esența amenințării ruse împotriva Ucrainei. Și continuăm să facem apel la diplomație, pe care o considerăm în continuare cea mai bună cale de urmat, dar ținând cont de întărirea trupelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, suntem pregătiți pentru orice, indiferent de ce se întâmplă”, a spus el.

Washingtonul a pregătit „măsuri specifice de sancțiuni împotriva membrilor elitei ruse și a familiilor acestora” dacă Rusia va ataca vreodată Ucraina, a declarat luni și purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Un anunț similar a făcut și Londra: „Ne vom asigura că cei care împărtășesc responsabilitatea pentru acțiunea agresivă și destabilizatoare a Kremlinului vor plăti un preț mare”, a avertizat ministrul britanic de Externe, Liz Truss.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Washingtonul că încearcă să „creeze isterie” și să „înșele comunitatea internațională” cu „acuzații nefondate”.

author avatar
Tudor Borcea
628 afisari

2 COMENTARII

  1. La cât se ridică cifra de afaceri a firmelor americane cate vând armament Ucrainei? Bună afacere. Așa ies americanii din criza Covid, pe cheltuiala păcălicilor care pun botul.

  2. „Credem că nu ar fi productiv să negociem în public, așa că vom lăsa Rusiei să vorbească despre răspunsul lor, dacă doresc acest lucru” : de ce, bai, yankee, e cumva stanjenitor pt voi ce scrie rusnacu’ in tidula?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger