AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. NATO a anunțat decizia: intră în război împotriva Rusiei?...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. NATO a anunțat decizia: intră în război împotriva Rusiei? / Summit incendiar la Bruxelles

NATOUcraina, singură în fața rușilor?! Stoltenberg: „NATO nu va trimite trupe de pace”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, crede că este puțin probabil să existe un război complet între Rusia și alianță, pe măsură ce războiul în Ucraina continuă, relatează CNN.

Înaltul oficial a spus că unitatea țărilor NATO reduc probabilitatea unui război la scară largă. Cu toate acestea a spus că situația din Ucraina este „extrem de imprevizibilă” și că NATO se confruntă cu o nouă realitate și trebuie să fie pregătită pentru o cursă lungă.

Jens Stoltenberg a anunțat, joi, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, că aliații au convenit să ofere sprijin logistic Ucrainei, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice, însă NATO nu va trimite trupe de pace pentru a evita un conflict cu Rusia.

NATO nu vrea război cu Rusia

Stoltenberg a catalogat „războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei” drept „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”.

Acesta a subliniat că NATO are responsabilitatea de a se asigura că acest conflict nu escaladează, argumentând că situaţia ar fi „mai periculoasă şi mai devastatoare”.

„În acelaşi timp, avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu va escalada. Pentru că o astfel de situaţie ar fi chiar mai periculoasă şi mai devastatoare. Aliaţii au stabilit că trebuie să suplimentăm susţinerea pentru toţi partenerii vizaţi de riscuri şi ingerinţe din partea Rusiei, inclusiv pentru Georgia şi Bosnia-Herţegovina”, a adăugat secretarul general NATO.

Mandatul lui Stoltenberg, prelungit

Secretarul general, care trebuia să devină șeful Băncii Centrale a Norvegiei în cursul acestui an, urmează să rămână șef al NATO, având în vedere situația din Ucraina.

„Mă simt privilegiat pentru a treia oară, de fapt, să-mi prelungesc mandatul.”, a declarat el.

author avatar
Andreea Vlad