Kievul se apropie și mai mult de Europa, dar de această dată pe cale aeriană. Marți, 12 octombrie 2021, în capitala Ucrainei, în timpul summitului anual Uniunea Europeană–Ucraina, cele două părți au semnat un acord istoric care confirmă crearea unei zone aeriene comune.
Ucraina așteaptă de 15 să beneficieze de aceleași reguli ca și statele membre ale UE.
În ceea ce privește transportul aerian, profesioniștii din sector se așteaptă la o explozie a numărului de rute aeriene operate între Ucraina și Europa, dar acordul va avea și consecințe politice majore, prin creșterea comerțului între cetățenii ucraineni și europeni.
O piață internă de 40 de milioane de locuitori
Tratatul semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va permite companiilor aeriene să deschidă câte rute doresc în Ucraina, dar și companiilor ucrainene să opereze pe cerul Uniunii Europene fără restricții, în timp ce până acum ele trebuiau să negocieze acorduri cu fiecare stat membru, scrie RFI.
Bruxellesul are deja acorduri similare cu SUA, Balcani, Maroc, Georgia sau Israel, dar Ucraina este o țară cu o piață internă de 40 de milioane de locuitori care se deschide către Europa, precum și un aeroport la Kiev care acționează ca hib aeroportuar unde traficul a crescut constant în ultimii ani.
Ryanair își dublează flota din Ucraina
Pe termen scurt, companiile aeriene low-cost se vor grăbi pe această piață promițătoare și Ryanair a planificat deja să își dubleze flota din Ucraina și să opereze în 12 aeroporturi din țară.
Potrivit lui Volodimir Zelenski, acest acord va aduce beneficii economiei, dar va schimba și geografia călătoriilor și „spațiul mental”” al ucrainenilor. Datorită scăderii prețurilor, ucrainenii își vor putea multiplica sejururile în Europa, în timp ce acum nu mai există un singur zbor direct către Minsk sau din Moscova.