AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina și Omicron, pe masa summit-ului Consiliului European

Ucraina și Omicron, pe masa summit-ului Consiliului European

Ucraina și Omicron, pe masa summit-ului Consiliului European

Liderii celor 27 de țări vor încerca joi, 15 decembrie, să-și îmbunătățească coordonarea în fața focarului de Covid-19 și a progresiei rapide a variantei Omicron. Amenințarea unui nou conflict între Rusia și Ucraina va fi o altă dominantă a acestui summit de la Bruxelles al Consiliului European, cu luarea în considerare a unor sancțiuni suplimentare în cazul unui atac al Moscovei.

„Suntem pregătiți. În cazul unei noi agresiuni militare, costul care urmează să fie plătit de Rusia va fi foarte mare și vor exista consecințe grave”, a asigurat, miercuri seară, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Însă, dincolo de declarații, țările UE sunt divizate asupra unui răspuns în acest dosar.

Pe frontul pandemiei, preocuparea în jurul răspândirii noii variante Omicron, foarte contagioasă, odată cu apropierea sărbătorilor de sfârșit de an va ocupa primele discuții ale șefilor de stat și de guvern.

Omicron ar putea deveni dominantă în Europa până la jumătatea lunii ianuarie, potrivit Comisiei Europene.

România, în clubul codașilor la vaccinare

Liderii ar trebui să sublinieze importanța extinderii în continuare a imunizării, inclusiv a administrării de doze de rapel. Aproximativ 67% din populația europeană este complet vaccinată, dar această rată este sub 50% în trei țări: Bulgaria, România și Slovacia, Croația înregistrând 50,4%.

Problema vaccinării obligatorii, pe care Austria și Germania se pregătesc să o impună, ar trebui abordată, chiar dacă subiectul revine fiecărui stat membru, și nu UE. Această opțiune ar trebui luată ca o „ultimă soluție ”, estimează OMS.

Dacă vaccinarea rămâne „cheie”, aceasta „nu va fi suficientă” de la sine pentru a preveni transmiterea și a reduce povara asupra sistemelor de sănătate, a avertizat însă miercuri agenția europeană pentru epidemii, care a cerut reintroducerea rapidă a unor măsuri precum telemunca, purtarea măștii, limitarea aglomerației în transport și spații publice etc.

Omicron a subminat certificatul verde

În ceea ce privesc călătoriile, varianta Omicron a subminat deja certificatul european de sănătate pus în aplicare de UE în această vară pentru a le permite europenilor să se deplaseze cât mai liber în bloc, fără a fi supuși unui test sau carantinei.

Unele țări precum Irlanda, Portugalia, Italia și Grecia solicită acum călătorilor europeni, chiar și vaccinați, să prezinte un test PCR negativ pentru a intra pe teritoriul lor.

Comisia Europeană reamintește că aceste măsuri unilaterale trebuie să fie „proporționale” și să aibă o durată cât mai scurtă, scrie AFP.

Prețul energiei și migrația

Dezbaterea se va concentra apoi pe criza energetică, pe fondul creșterii prețurilor, chiar dacă nu este așteptată o decizie concretă.

Răspunsul care urmează să fie adus dezbină țările, unele precum Franța și Spania, pledând pentru o reformă a pieței europene de energie electrică, în timp ce majoritatea statelor rămân reticente față de aceasta, estimând criza ca una conjuncturală și considerând mai eficace dispozitivele naționale în sprijinul consumatorilor.

Un alt subiect pe ordinea de zi este migrația, cu recentul aflux de refugiați la granițele a trei țări europene pe care Belarus este acuzat că l-a orchestrat și, mai general, voința celor 27 de a limita fluxurile migratorii.

Liderii doresc ca planurile de acțiune să fie implementate „fără întârziere” cu o serie de țări de origine și de tranzit al migranților și solicită Comisiei să se asigure că „finanțarea necesară este mobilizată”.

Cina va fi dedicată unei dezbateri, în prezența președintelui Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, asupra situației economice din Europa și asupra posibilului impact al noii variante Omicron asupra redresării.

Acest summit va fi primul pentru cancelarii german, Olaf Scholz, și austriac, Karl Nehammer, precum și pentru premierul suedez Madgalena Andersson.

author avatar
Tudor Borcea