AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina și extinderea NATO. Rusia a prezentat garanțiile pe care le vrea...

Ucraina și extinderea NATO. Rusia a prezentat garanțiile pe care le vrea de la Occident

Ucraina și extinderea NATO. Rusia a prezentat garanțiile pe care le vrea de la Occident

Rusia a prezentat vineri, 17 decembrie, o serie de garanții de securitate pe care le dorește din partea Occidentului, inclusiv promisiuni de a renunța la orice activitate militară în Ucraina și Europa de Est și de a nu extinde mai mult alianța militară NATO.

Exigențele, formulate integral de Moscova pentru prima dată, formează un pachet despre care Rusia spune că este o cerință esențială pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crizei din Ucraina.

Moscova nu mai este „dispusă să suporte actuala situație”

Dar ele conțin elemente – cum ar fi un drept de veto efectiv al Rusiei asupra aderării Ucrainei la NATO – pe care Occidentul le-a exclus deja. Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat presei că Rusia și Occidentul trebuie să înceapă de zero pentru a-și reconstrui relațiile.

„Linia urmată de Statele Unite și NATO în ultimii ani, de a escalada agresiv situația de securitate este absolut inacceptabilă și extrem de periculoasă”, a spus el.

„Washingtonul și aliații săi din NATO ar trebui să oprească imediat acțiunile ostile regulate împotriva țării noastre, inclusiv exerciții neprogramate, apropieri și manevre periculoase ale navelor și avioanelor militare și să oprească dezvoltarea militară a teritoriului ucrainean”.

Ryabkov a declarat reporterilor că Rusia nu mai este dispusă să suporte situația actuală. El a cerut Statelor Unite să ia în serios propunerile și să vină cu un răspuns constructiv, scrie Reuters. Ryabkov a spus că Rusia este pregătită să înceapă discuțiile de sâmbătă, cu Geneva ca posibilă gazdă, iar echipa sa de negocieri este pregătită.

Dar agenția de presă Interfax l-a citat anterior spunând că Statele Unite și NATO au respins până acum ideile și răspunsul lor nu a fost încurajator.

Moscova și-a transmis propunerile Statelor Unite săptămâna aceasta, pe fondul tensiunilor crescânde din cauza acumulării de trupe rusești în apropierea Ucrainei. Țările occidentale au avertizat că Rusia ar putea fi pe cale să lanseze un nou atac asupra Ucrainei, ceea ce Moscova a negat.

Rusia spune că răspunde la ceea ce consideră că sunt amenințări la adresa propriei securități din cauza relațiilor din ce în ce mai strânse ale Ucrainei cu NATO și a aspirațiilor de a adera la Alianță.

Jalba Moscovei

Agenția de presă RIA a rezumat punctele cheie ale propunerilor Moscovei astfel:

– Excluderea continuării extinderii NATO și aderarea Ucrainei la Alianță

– Să nu desfășoare trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care se aflau în mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să se alăture NATO) – cu excepția cazurilor excepționale cu acordul Rusiei și al membrilor NATO

– Să abandoneze orice activitate militară NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală

– Să nu desfășoare rachete cu rază medie și scurtă de acțiune acolo unde pot lovi teritoriul celeilalte părți.

– Să nu desfășoare exerciții cu mai mult de o brigadă militară într-o zonă de frontieră convenită și să facă schimb regulat de informații despre exercițiile militare

– Să confirme că părțile nu se consideră adversari și sunt de acord să rezolve toate disputele în mod pașnic, și să se abțină de la folosirea forței.

– Să se angajeze să nu creeze condiții care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte

– Să se creeze hotlines pentru contactele de urgență.

 

author avatar
Tudor Borcea
468 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu sa il punem pe retrograd sef la Nato si sa deservim Rusia pe cat posibil fara arme americane doar rusesti si sa consumam doar gaz rusesc sa le dam vodka si femei si vin gratis din Basarabia… Eheh ce trai pe vatrai era in ’50.ii si vad cum se imbatau ca porcii si viloau femei apoi vomau de propria sila.

  2. Iesi la razboi lividule daca vrei mai mult decat razboaiele voastre pierdute. Incepe altu daca vrei mai mult. Mata o sa planga mult.

    • O sa planga ca masa soldatului ce l-ai omorat pe submarinul Kursk pt ca nu ai permis nordicilor sa ii salveze.Ti-ai omorat ostenii submarinari cu propria mana.

  3. Nu vrea si un brad de Craciun cu tezaurul Romaniei, Basarabia si Bucovina de Nord langa si niste sticlute cu vin romanesc?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger