AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina-Rusia-NATO, față în față. Care este raportul de forțe pe teren?

Ucraina-Rusia-NATO, față în față. Care este raportul de forțe pe teren?

Europa de Est s-a înarmat într-un mod îngrijorător de la începutul crizei din Ucraina. O modalitate de a pune presiune asupra negocierilor care se poartă între occidentali și Rusia.

În mod paradoxal, pe măsură ce fiecare parte, Ucraina, NATO, Rusia și SUA, continuă să invoce dialogul și mijloacele diplomatice pentru a rezolva criza ucraineană, tot mai mulți soldați sunt desfășurați pe pământ european.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat miercuri trimiterea și redistribuirea a 3.000 de soldați americani suplimentari pe Vechiul Continent, ca răspuns la manevrele rusești de la granița cu Ucraina. Iată un scurt inventar al forțelor prezente la ora actuală.

Noua armată ucraineană

Ucraina, fostă republică sovietică, amenințată direct de o invazie rusă, nu face parte din NATO, dar poate conta totuși pe apărarea militară întărită de ajutorul occidental.

Ultima expediere, pe 26 ianuarie: Republica Cehă, care a oferit Ucrainei gratuit 4.000 de obuze explozive de 152 mm, potrivit Ministerului de Externe ceh.

Pe lângă echipamente avansate trimise de alte țări, în principal de SUA și Marea Britanie, armata ucraineană a evoluat considerabil de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Acum ar avea 150.000 de persoane, potrivit unui document al Congresului SUA.

Nu în ultimul rând, Turcia a vândut Kievului drone de luptă Bayraktar, arme care stârnesc mare îngrijorare de partea rusă.

Superputerea americană

Aliat al Ucrainei și coloana vertebrală a NATO, SUA nu intenționează să stea cu mâinile în sân în fața amenințării ruse. Cei 3.000 de soldați americani suplimentari anunțați recent de președintele Joe Biden se vor alătura celor 8.500 de „GI” deja puși în stare de alertă în Europa de către Pentagon, de la începutul crizei. 1.000 vor fi redistribuiți din Germania în România,  2.000 vor fi trimiși din marea bază americană Fort Bragg, din Carolina de Nord, în principal în Polonia.

În cazul unui conflict, SUA se pot baza pe un număr mult mai mare de unități. Numărul soldaților americani staționați în Europa este estimat la aproximativ 80.000, deși această cifră include și personalul militar necombatant, potrivit observatorilor.

Forța de reacție rapidă a NATO

În același timp, NATO, care și-a consolidat sprijinul pentru Ucraina încă din 2014, poate conta pe o forță de reacție rapidă formată din aproximativ 20.000 de oameni. Acești militari din cele 30 de țări membre ale alianței pot fi dislocați în două sau trei zile.

NATO și-a sporit recent prezența și în anumite state europene care se învecinează cu Rusia sau Ucraina: în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia unde alianța se află în prezent într-o situație de „prezență avansată sporită” și în România unde NATO se află într-o situație de „prezență avansată adaptată”, adică un nivel mai jos decât cel sporit.

În același timp, Franța a anunțat la 29 ianuarie viitoarea desfășurare de militari francezi care vor veni în sprijinul forțelor alianței militare occidentale. Ministrul francez al Forțelor Armate speră că Franța va fi în cele din urmă „națiunea-cadru pentru această forță”, așa cum Marea Britanie comandă în prezent batalionul NATO din Estonia.

Rusia și aliații săi

În fața acestei armate, Rusia este capabilă să opună militari staționați în prezent în diferitele baze situate la granița cu Ucraina și în Crimeea. Informațiile occidentale estimează numărul acestora la aproximativ 100.000 de oameni.

La care trebuie adăugate zeci de mii de vehicule blindate relevate de imaginile din satelit ale mai multor companii americane.

Acestea includ „tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forțe aeriene și navale”, a confirmat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

În eventualitatea unui conflict de lungă durată, armata rusă ar avea mijloacele pentru a alinia între 800.000 și până la 900.000 de oameni. Cu toate acestea, bugetul anual alocat apărării ruse este cu peste 700 de miliarde de dolari mai mic decât cel al Statelor Unite.

NATO a declarat miercuri că Rusia a trimis în jur de 30.000 de militari în Belarus, țară care se învecinează cu Ucraina, „cea mai mare mișcare de trupe din această țară de la Războiul Rece”, potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Această desfășurare include „forțe de operațiuni speciale Spețnaz, avioane de luptă SU-35, sisteme de apărare aeriană S-400 și rachete Iskander cu capacitate nucleară”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
501 afisari

3 COMENTARII

  1. Urssul s-a speriat si a turbat a fugit in padure adanc si a dat un pact cu Dragonul Rosu cel betiv. Raportul s-a schimbat de ieri cand s-a semnat pactul Urss asta Rusia – Popullara Chineza. Asta inseamna ca daca dai in unu simte si celalatu si invers. Pe asta se baza despotul ce importanta mai are sportul…
    Nato sa se upgradeze iar Sua sa aibe grije la pactul turvatului o sa vina automat si alti pradatori turbati cum ar fi Siria, Serbia, Coria din ND poate Iran si alte state orientale sau trădătoare .
    Sa ne intarim in astea 2 saptamani de asa zis sport.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger