AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina rămâne la ușa NATO. Putin spune de ce

Ucraina rămâne la ușa NATO. Putin spune de ce

Ucraina rămâne la ușa NATO. Putin spune de ce

Declarativ, țările NATO sunt pentru aderarea Kievului la Alianță. De facto, Ucraina este ținută de multă vreme la ușa pactului transatlantic iar subiectul este tratat cu mare prudență de țările membre.

„Libertatea” fiecărei țări de a-și alege propria umbrelă de securitate este mai ales invocată acum, în plină criză Rusia-Occident privind situația din Ucraina.

Însă până la o aderare de facto a Ucrainei la NATO drumul este foarte lung și cu numeroase obstacole. Țările Alianței spun că Moscova nu are drept de veto în acest sens.

Rusia: „Ucraina nu va aduce nimic util NATO”

Dar nu toate țările NATO privesc cu simpatie Ucraina (cu Ungaria în fruntea listei), mai ales că Rusia a afirmat clar că aderarea Kievului va rupe iremediabil relațiile cu NATO. Iar țări ca Germania, Italia sau Spania tratează cu prudență subiectul.

Tema a fost reluată de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. „Ucraina nu este pregătită să fie o țară membră NATO, nu va aduce nimic util Alianței”, a spus acesta.

„Se pare că de fiecare dată linia pe care ar trebui să o apere (NATO) se deplasează mai spre est. Acum, s-a apropiat deja de Ucraina. Ei vor să tragă și această țară acolo. Credeam că este clar pentru toată lumea că Ucraina nu este pregătită și nu va aduce nicio contribuție la întărirea securității NATO”, a spus șeful diplomatiei ruse.

Aderarea Ucrainei la NATO va submina relaţiile Alianţei cu Rusia, a adăugat Lavrov. „Acest lucru va submina cu adevărat relațiile cu Federația Rusă, deoarece va fi o încălcare gravă a obligațiilor asumate de președinții SUA și ale altor state membre ale Alianței”, a spus el, scrie Tass.

„Să-i lăsăm să se consoleze spunând că NATO este «defensiv». Nu ne ușurează lucrurile. Linia de apărare s-a apropiat deja de noi”, a subliniat înaltul diplomat.

Rusia trimite cereri către NATO și OSCE „pentru a explica cum își îndeplinesc angajamentul de a nu-și consolida securitatea în detrimentul securității altora”, a spus el. „Dacă nu plănuiesc acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce. Aceasta va fi întrebarea cheie în determinarea propunerilor noastre ulterioare pe care le vom raporta președintelui”, a adăugat Lavrov.

În decembrie, Rusia a cerut „garanții” că NATO nu va avansa spre est și nu va acorda aderarea Ucrainei și altor țări la Alianță. Săptămâna trecută, Lavrov a spus că răspunsurile SUA nu au inclus nicio reacție pozitivă la problema principală – inadmisibilitatea extinderii ulterioare a NATO.

Polonia oferă Kievului asistență militară-tehnică gratuită

Autorităţile poloneze oferă gratuit ajutor militaro-tehnic Ucrainei, a informat luni, 31 ianuarie, ziarul Rzeczpospolita, citând Ministerul ucrainean al Apărării. Potrivit sursei citate, în viitorul apropiat vor avea loc discuții telefonice între miniștrii Apărării din ambele țări.

Într-un interviu acordat ziarului, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a subliniat sprijinul politic puternic al Varșoviei pentru Kiev, totuși el a menționat că până acum nu a existat niciun ajutor militar. „ Avem o istorie lungă de asistență umanitară poloneză, dar vorbind de ajutor militar, nu au fost încă livrări de acest gen”, a subliniat el.

Potrivit lui Reznikov, acest lucru se datorează faptului că încă nu l-a întâlnit pe omologul său polonez Mariusz Blaszczak. În ultimele câteva luni, nici măcar nu au avut o conversație telefonică.

Vineri, Washingtonul a livrat Ucrainei 81 de tone de muniție de diferite calibre. Anterior, mai multe avioane din SUA au livrat armament. După cum a raportat ministrul ucrainean al Apărării, Kievul se așteaptă săptămâna aceasta la mai multe livrări din America, în special muniții, arme antitanc și arme de foc.

author avatar
Tudor Borcea
298 afisari

2 COMENTARII

  1. De facto de iure are Lavrov dreptate probabil va trece 10 de ani dacă Ucraina face pace dacă respecta minoritățile dacă scapa coruptia, mie nu-mi sunt simpatici iar România face multe pentru Ucraina deși am fost la judecata cu ei pt insula Serpilor, romanii din Cernauti sunt discriminați la fel și romanii din Bucovina de Nord li se impune limba ucraineana și trăiesc în frica, Romania ar vota pt Ucraina Dar sunt convins ca peste 20 de ani Germania, Croația, Ungaria dar și alte state vor vota NU. Asta inseamna ca nu o sa intre in Nato…

  2. Bai Ukraina, bai, nu stati mult in usa, ca va prind astia la inghesuiala, si nu se stie ce iesae de acolo !! Plus ca va pot prinde astia manutele si labutele in tocul usii, si tot rau iesiti !! Ha ha ha 🙂 Mai bine va impariti odata drakului voi intre voi, ca oricum sunteti un stat esuat artificial creat, nici draku nu mai merge pe acolo la voi, sunteti terminatii terminatilor, toti rad de voi de cat de ukro-nazi salbatici sunteti !! De fapt, toti va urasc, asa ca aia e, acum ca v-ati luat in gura cu ursul rusesc, o veti lua in mana, ca oricum sunteti prea multi acolo 40 de milioane de salbatici, voi nu stiti ca nu mai e nevoie de asa de multa forta de munca ieftina, acum ca tatukul nazist globalist Klauss Schwabb vrea sa ii bage pe toti tampitii de userei idioti inutili in Gulagul Digital, nimeni nu mai are nevoie de 40 de milioane de sclaveti in plus, sunteti numai carne de tun in plus, asa ca vor cam scapa de voi !! Ha ha ha 🙂 Bai Zelinsky, fa-te ca esti un comediant serios, adica joci si tu un rol oarecare de presedinte de karton la unei colonii esuate bananiere, dar unde pana si bananele s-au furat deja !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger