AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina oferă Rusiei un discount de 50% pentru transportul de gaze naturale...

Ucraina oferă Rusiei un discount de 50% pentru transportul de gaze naturale în Europa. Ce cere în schimb

gaze naturale

Ucraina a oferit grupului rus Gazprom un discount de 50% aplicat tarifului de tranzit pentru livrări suplimentare de gaze naturale către Europa, pentru a ușura criza energetică din regiune, a declarat, vineri, președintele Volodimir Zelenski.

Oleksi Danilov, secretar al consiliului pentru apărare şi securitate al Ucrainei, a declarat vineri, într-un briefing de presă, că ţara sa este pregătită să suplimenteze tranzitul anual de gaze către Europa cu 55 de miliarde de metri cubi, de la nivelul actual de 40 de miliarde de metri cubi prevăzut în acordul actual pe 5 ani cu Gazprom.

Cum se aplică reducerile

Reducerea se aplică volumelor care depășesc contractualul de 40 de miliarde de metri cubi pe zi de gaz natural pe care Ucraina îl transportă deja în Europa din Rusia, a declarat Zelenskiy, vineri, într=o declarație transmisă la solicitarea Bloomberg News.  Gazprom a refuzat, însă, să comenteze aceste informații.

Livrările limitate din Rusia și nivelurile scăzute ale stocurilor au dus Europa într-o criză de aprovizionare cu gaz înainte de iarnă, prețurile atingând cote record pe piața spot. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa este pregătită să intensifice aprovizionarea cu gaze a țărilor din Uniunea Europeană prin intermediul controversatului link Nord Stream 2.

Doar acțiunile rapide și coordonate pot opri criza

Zelenskiy a precizat că Ucraina discută această propunere de transport de gaze cu Berlinul și Bruxelles. „Ne așteptăm ca aceștia să facă pași cât mai curând, în direcția negocierilor practice cu privire la această problemă, care este, cu siguranță, importantă pentru întreaga Europă”, a mai spus președintele Volodimir Zelenski.

Acesta a adăugat: „Permiteți-mi să fiu clar! Sunt sigur că dacă NU facem asta chiar acum, pierderile Europei în această iarnă vor fi enorme. Doar acțiunile rapide și coordonate pot opri criza. ”

 

author avatar
Alina Costache
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger