AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Occidentul știe cine va conduce Kievul după invazia rusă. Nouă capcană...

Ucraina. Occidentul știe cine va conduce Kievul după invazia rusă. Nouă capcană a lui Putin?

Ucraina. Occidentul știe cine va conduce Kievul după invazia rusă

Serviciile secrete occidentale au estimat că fostul parlamentar ucrainean Oleg Țariov ar putea, cu ajutorul unui complot al Kremlinului, fi plasat în fruntea unui guvern-marionetă la Kiev, în cadrul unei invazii ruse în Ucraina.

În timp ce Oleg Țariov a precizat că și-a petrecut ultimul weekend în Crimeea, căutându-și câinele pierdut, Moscova „ar putea să-l plaseze pe Oleg Țariov și pe alții în roluri de conducere, ca parte a acestui efort”, a anunțat un responsabil occidental din cadrul serviciilor de informații.

Director de sanatoriu în Ialta

Identitatea lui Țariov ca potențială alegere a lui Putin pentru a conduce schimbarea de regim în Ucraina a venit aici de la serviciile de informații americane, care l-au făcut accesibil alianței de informații 5 Eyes formată din SUA, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă, în conformitate cu oficialul care a solicitat anonimatul, scrie Financial Times.

Avertismentul este cel mai nou dintr-o serie de dezvăluiri detaliate ale serviciilor de informații din SUA și ale aliaților săi europeni cu privire la intențiile lui Putin de a zdrobi armata Ucrainei și de a înființa autorități pro-Moscova.

Țariov a ieșit din politică în 2015 și acum conduce trei clinici de wellness în stil sovietic la Marea Neagră. „Este o situație destul de amuzantă”, a declarat luni Țariov. „Uitați-vă la mine. Nici măcar nu sunt invitat să vorbesc la televiziunea de stat (rusă) pentru că nu sunt suficient de important și necesar. Sunt directorul unui sanatoriu în Ialta”.

Alte nume pe lista scurtă a Moscovei

În ianuarie, SUA au susținut că aliații exilați ai lui Viktor Medvedciuk, un politician pro-Moscova care îl consideră pe Putin nașul uneia dintre fiicele sale, au fost pe lista scurtă a Rusiei pentru a conduce Ucraina.

Marea Britanie l-a menționat apoi pe Evhen Muraiev, un fost deputat care conduce un canal tv în limba rusă în Ucraina, pe care autoritățile l-au interzis în weekend, era pe listă pentru a conduce autoritățile-marionetă din Kiev.

Kremlinul și Muraiev au respins aceste informații iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, nu a răspuns la o cerere de comentarii cu privire la presupusele planuri în ce-l privește pe Țariov.

„Un clovn discreditat”

Analiştii au menţionat că numele lui Țariov are chiar mai puţin sens decât numele anterioar prezentate de serviciile de informaţii din SUA şi Marea Britanie, ridicând întrebări cu privire la calitatea percepţiei vestice a planurilor Kremlinului pentru Ucraina sau la problema Moscovei de a căuta candidaţi credibili pe care să plaseze în fruntea Kievului.

„Țariov este un clovn discreditat. El și Muraiev sunt politicieni otrăvitori anti-ucraineni. Singurul lor ajutor în Ucraina este la nivelul țevii de armă”, a menționat Brian Mefford, un consultant american de marketing politic cu sediul în Ucraina.

Mefford crede că SUA „publică preventiv informații în timp real, cu scopul de a-i avertiza și șoca pe ucraineni, ca să-și dea seama cât de periculoasă este de fapt situația”.

„Mi-au smuls toate hainele. Eram complet gol”

Localnic din Dnipro, al treilea cel mai populat oraș din Ucraina, Țariov a activat în cadrul Uniunii regiunilor pro-Moscova condusă de fostul președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014 în urma unei revoluții pro-occidentale.

După anexarea Crimeei de către Rusia și începutul unei bătălii separatiste susținute de Moscova în regiunea Donbas, Țariov a candidat la președinție ca pro-rus, dar a fost atât de nepopular încât a fost alungat de mulțime dintr-un studio tv din Kiev.

„Mi-au smuls toate hainele. Eram complet gol”, a menționat bărbatul de 51 de ani. El a fugit în Donbas, locul în care a condus un potențial organ legislativ numit „parlamentul Novorusiei” pentru a uni cele două state separatiste susținute de Rusia într-o manieră inspirată de Parlamentul European.

S-a mutat în Crimeea după ce Ucraina l-a acuzat de sprijinirea separatiștilor în 2015.

„O marionetă utilă”

Dezvăluirea informațiilor occidentale despre planurile lui Putin în direcția Ucrainei s-a intensificat, în timp ce oficialii de la Kiev au reproșat-o ca fiind prea stridentă și chiar contraproductivă. Președintele Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a menționat sâmbătă că există „o cantitate excesivă de date în baza de informații”.

Oficialii administrației Biden au au apărat demersul pe motiv că nu doresc ca Putin să creeze o justificare pentru invazie și să stabilească narațiunea dezastrului – având în vedere trecutul istoric al campaniilor de dezinformare al Rusiei.

„Crearea haosului este o tactică convențională. Dacă Putin dorește să creeze aparența unui război civil, cu revolte pe străzi, Țariov este poate o marionetă utilă până când un candidat pe termen lung poate fi pregătit”, a declara consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

author avatar
Tudor Borcea