AcasăȘTIRI EXTERNE„Ucraina nu poate recuceri Crimeea de la Putin” / Ședință clasificată a...

„Ucraina nu poate recuceri Crimeea de la Putin” / Ședință clasificată a Pentagonului cu congresmenii SUA

Ce șanse are Ucraina să recupereze Crimeea de la ruși. Oficialii americani, concluzii tranșante despre ofensiva ucraineană

Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din Departament Apărării în fața parlamentarilor din cadrul House Armed Services Committee, în cadrul unei ședințe de informare clasificată. Evaluarea îi va frustra cu siguranță pe liderii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.

Indicația clară, transmisă de trei persoane care au cunoștință directă despre conținutul ședinței de joi, a fost că Pentagonul nu crede că Ucraina are – sau va avea în curând – capacitatea de a forța trupele rusești să părăsească peninsula Crimeea pe care Rusia a cucerit-o în urmă cu aproape un deceniu.

Victoria Ucrainei nu este asigurată

O a patra persoană a declarat briefingul a fost mai ambiguu, dar că punctul de vedere a rămas acela că victoria Ucrainei în ofensiva de recucerire a teritoriului anexat ilegal nu este asigurată. Toți cei patru au cerut să rămână anonimi pentru a putea dezvălui detalii dintr-o ședință clasificată, informează Politico.

Printre cei care au făcut informarea s-au numărat Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, și generalul-locotenent Douglas Sims, director de operațiuni în cadrul Statului Major Întrunit.

„Nu vom comenta ședințele de informare clasificate cu ușile închise și nici nu vom vorbi despre ipoteze sau specula asupra unor potențiale operațiuni viitoare”, a declarat secretarul de presă adjunc al Pentagonului, Sabrina Singh.

„În ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a lupta și de a-și recăpăta teritoriul suveran, performanța lor remarcabilă în respingerea agresiunii rusești și adaptabilitatea continuă pe câmpul de luptă vorbesc de la sine.”

Un purtător de cuvânt al House Armed Services Committee (Comisia pentru Serviciile Armate din Camera Reprezentanților, responsabilă pentru finanțarea și supravegherea Departamentului Apărării și a Forțelor Armate) a refuzat să comenteze.

„Ar fi foarte, foarte dificilă expulzarea forțelor rusești”

Evaluarea se face ecoul a ceea ce generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a evocat în ultimele săptămâni. „Susțin în continuare că, pentru acest an, ar fi foarte, foarte dificil expulzarea forțelor rusești din toată din Ucraina și din Ucraina ocupată”, a declarat el în timpul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, la 20 ianuarie.„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar ar fi foarte, foarte dificil”.

Fo rțele rusești au ocupat Crimeea din 2014, iar peninsula este împânzită de apărare aeriană și de zeci de mii de soldați. Multe dintre aceste forțe de infanterie sunt în poziții fortificate care se întind pe sute de kilometri, confruntându-se cu trupele ucrainene de-a lungul râului Dnipro.

Problema recuceririi Crimeei este una controversată de luni de zile, deoarece oficialii americani și europeni insistă că peninsula face parte din punct de vedere legal din Ucraina, în timp ce se opresc să echipeze complet Kievul pentru pătrunde în regiune.

Administrația Zelenski, „furioasă” de evaluările americane

O persoană familiarizată cu Kievul a declarat că administrația Zelenski a fost „furioasă” la remarcile lui Milley, în timp ce Ucraina se pregătește pentru ofensive majore în această primăvară. Ucrainenii notează, de asemenea, că serviciile de informații americane cu privire la capacitățile lor militare au ratat în mod constant ținta pe parcursul războiului care durează de aproape un an.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos luna trecută, consilierul lui Zelenskyy, Andri Iermak, a respins ideea unei victorii ucrainene fără preluarea Crimeei. „Acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Yermak, adăugând că victoria înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional „inclusiv Donbas și Crimeea”.

Ucraina a cerut în repetate rânduri arme cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv artilerie cu rachete și muniții ghidate lansate de avioane de luptă și drone, pentru a viza centrele de comandă și control și depozitele de muniții rusești aflate mult în spatele liniilor de front din Crimeea.

După ce SUA au oferit Ucrainei sistemul de rachete HIMARS în vară, Rusia a mutat multe dintre cele mai vulnerabile active ale sale în afara razei de acțiune de 80 de kilometri. Administrația Biden refuză în continuare să trimită rachete pentru lansatorul care poate ajunge la 300 de mile, ceea ce ar pune sub risc întreaga Crimee.

„Războiul trebuie să se încheie în această vară”

Președintele pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, Mike Rogers, a declarat miercuri, într-un interviu, că războiul „trebuie să se încheie în această vară”, punând presiuni SUA să aprovizioneze rapid Ucraina pentru o viitoare ofensivă și Kievul să elaboreze o schiță mai clară a modului în care se va încheia conflictul.

„Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea”, a declarat Rogers, care nu a abordat conținutul briefingului clasificat. „Vladimir Putin trebuie să decidă cu ce poate pleca și să își revendice victoria”.

„Ce este fezabil? Și nu cred că s-a ajuns încă la un acord în această privință. Deci cred că va trebui să existe o presiune din partea guvernului nostru și a liderilor NATO cu președintele ucrainean cu privire la cum arată victoria”, a adăugat Rogers. „Și cred că acest lucru ne va ajuta mai mult decât orice să reușim să îi convingem pe Putin și pe Zelenski să se așeze la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului în această vară”.

author avatar
Tudor Borcea