AcasăȘTIRI EXTERNEUCRAINA. Totul despre întâlnirea Macron - Putin. Occidentul, umilit iar de Rusia...

UCRAINA. Totul despre întâlnirea Macron – Putin. Occidentul, umilit iar de Rusia / Ce urmează să se întâmple la Kiev

Ucraina. Macron a dansat kazacioc pe masa lui Putin. Occidentul, umilit iar de Rusia

Eforturile diplomatice ale occidentalilor de a preveni izbucnirea unui conflict în Ucraina l-au condus pe Emmanuel Macron în bârlogul lui Vladimir Putin. Cei doi președinți au discutat mai bine de cinci ore, înainte de a se angaja într-un rezumat mediatic făcut din promisiuni vagi.

Criza din jurul Ucrainei este departe de a fi reglată dar întâlnirea de luni seară dintre Macron și Putin a permis avansarea „unui anumit număr de idei și propuneri (…) ca bază pentru progrese viitoare”, potrivit declarației președintelui rus, în timp ce omologul său francez a sperat o dezescaladare în „următoarele câteva zile” pe baza „discuţiilor intense pe care le vom duce împreună”.

Însă în spatele acestor declarații de intenție nu a fost oferită nicio garanție de către liderul de la Kremlin. Trupele sale rămân staționate la granița cu Ucraina, gata să atace Kievul. Un scenariu pe Macron, în numele Uniunii Europene și NATO, a încercat să-l evite.

„Garanții de securitate concrete”

Primul lider occidental proeminent care l-a întâlnit pe Putin de la agravarea tensiunilor, din decembrie, președintele Republicii nu a căutat să-l confrunte și să-l amenințe pe omologul său rus.

Macron a favorizat calea dialogului, prezentând, potrivit delegației, o „gamă de propuneri”.

Aceasta se rezumă la un simplu angajament din partea diferiților actori: să nu ia noi inițiative militare; precum și începerea unui dialog, în special asupra sistemului militar rus sau chiar a negocierilor de pace privind conflictul din Ucraina și începerea unui dialog strategic.

Macron i-a propus lui Vladimir Putin să „construiască garanții de securitate concrete” pentru toate statele implicate în criza din Ucraina. „Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea de a se angaja în această logică și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei ”, a declarat liderul de la Elysee în cadrul conferinței de presă comună, înainte de a menționa „termenii de convergență” dintre Rusia și Franța, scrie Ouest-France.

Un anunț, însă, lipsit de precizie, dar urmat de un rezumat al obiectivelor vizitei sale la Moscova: „Stabilitatea militară pe termen scurt, dialogul care s-a stabilit între Rusia, SUA și europeni continuă să continue pentru a clădi soluții cu obiectivul siguranței tuturor”. Macron a adăugat pentru a-și liniști interlocutorul: „Nu există securitate pentru europeni dacă nu există securitate pentru Rusia”.

Macron a clarificat, totuși, că europenii au „aceleași temeri” de securitate ca cele menționate de Rusia. Și „sentimentul că s-au încălcat acordurile” cu desfășurarea trupelor rusești. „Trebuie să reconstruim împreună aceste soluții concrete, pentru că trăim de ambele părți ale granițelor comune”.

„125.000 de soldați ruși la granița ucraineană. Te face nervos”

Conferința de presă a evidențiat însă diferențe profunde între cei doi președinți, ilustrate de un ton tensionat la final. „Cine crede în Europa trebuie să știe să lucreze cu Rusia. Este usor? Nu. Există o parte de ingratitudine? Da. Ar trebui să abandonăm? Nu (…) Avem dezacorduri, le asumăm ”, a pledat Emmanuel Macron.

„Ucraina este o țară la granițele căreia se află 125.000 de soldați ruși. Te face nervos”, a adăugat el, „Suntem la un nivel de incandescență pe care Europa l-a experimentat rar”.

Președinția franceză a asigurat după conferința de presă că cei doi lideri au avut mai multe puncte de acord. Pe care nu le-au menționat.

Moscova a acceptat în special, potrivit Parisului, să-și retragă soldații la sfârșitul manevrelor Zapad din Belarus.

Marți, Emmanuel Macron se află la Kiev pentru a-l întâlni pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky, apoi va călători la Berlin pentru a face bilanțul alături de cancelarul Olaf Scholz. Acesta din urmă va fi, la rândul său, pe 14 și 15 februarie la Moscova și Kiev.

Putin: „Nu noi de îndreptăm spre granițele NATO”

Președintele rus a fost conciliant cu Macron, dar fără a oferi nici cea mai mică garanție de neagresiune a Ucrainei. Putin nu s-a abătut de la discursul său obișnuit: vecinul său este responsabil pentru escaladare din cauza provocărilor sale. „Kiev încă respinge toate oportunitățile de restabilire pașnică a integrității sale teritoriale ”, a spus el.

Președintele rus a denunțat refuzul occidental de a-i ceda în privința sfârșitului politicii de extindere a NATO și a retragerii mijloacelor sale militare din Europa de Est, în timp ce a negat amenințarea Ucrainei. „A spune că Rusia se comportă agresiv este ilogic”, a declarat Putin, „nu suntem noi cei care ne îndreptăm către granițele NATO”.

Și să continue prin a critica rolul Alianței: „Încearcă să ne liniștească cu asigurări că NATO este o organizație pașnică și de apărare”, înainte de a cita „Irak, Libia, Belgrad” drept contra-exemple.

„Vom face totul pentru a găsi compromisuri care să mulțumească pe toată lumea”, a încercat totuși Putin să-i liniștească pe occidentali,  asigurând că nici el, nici Macron nu vor un război Rusia-NATO care „nu ar avea niciun câștigător”.

Putin a mai spus că este gata să ia în considerare propunerile președintelui francez de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei. „Unele dintre ideile” președintelui francez ar putea „pune bazele unui progres comun”, a indicat el.

„Îți place sau nu, draga mea, va trebui să înduri”

Pe de altă parte, el nu a spus niciun cuvânt despre planurile sale cu privire la zecile de mii de soldați masați la granițele Ucrainei și care trezesc temerile unei invazii.

Putin și-a permis chiar o glumă la adresa președintelui ucrainean, care a criticat elementele planului de pace negociat în 2015 între Kiev și Moscova prin medierea franco-germană. „Fie că îți place sau nu, draga mea, va trebui să înduri”.

La sfârșitul conferinței lor comune de presă, Vladimir Putin a concluzionat că va vorbi din nou cu șeful statului francez după călătoria sa la Kiev de marți.

Simbolul unei mese lungi de 5 metri

La mai mult de cinci metri unul de celălalt și reduși la stare de miniaturi într-o încăpere vastă cu decor tipic sovietic (linii drepte, absența culorilor, perdele grele și tavane înalte), Macron și Putin au părut eclipsați de uriașa masa de marmură albă care îi separa.

Ovală și strălucitoare, având în mijloc un buchet sobru, înconjurată de o bordură de aur și sprijinită pe trei coloane, uriașa piesă de mobilier a părut imediat să sublinieze neîncrederea și prăpastie dintre Moscova și Occident.

Prezentat ca un maestru al intimidării și al punerii în scenă, tehnici folosite în timpul carierei sale în KGB, Putin pare să fi folosit, așadar, masa sa impunătoare de marmură albă pentru a-l domina sau respinge pe Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, explicații oficiale au evocat distanțarea fizică, ca măsură preventivă anti-Covid-19.

author avatar
Tudor Borcea
1.322 afisari

8 COMENTARII

  1. UE si Rusia au ceva planuri cu Ucraina, mostenire nasoala lasata de tov Stalin, atunci cand s-a apucat el, cu creionu’ lui chimic, sa traseze granitele Europei.
    Ce s-a intamplat a fost ca Moscova, ca sa nu-i zic Rusia sau URSS a vazut ca face afaceri cu UE-ul Germaniei si nu cu SUA, cu care au impartit ei Ioropa, iar faptul ca Ucraina, care nu mai e a ei, a primit niste teren de la Polonia, care a primit de la Germania, nu o mai ajuta cu nimic. Ucraina nu mai e a rusilor. Intalnirea celor 2, spectacol pentru fraieri.

  2. Distanta de la masa e cum e dar foto in piciioare el cum are pozitionate mainile si ce statuie are la cap???!!!Si totusi aroganta nu a mai facut bine nici macar liderilor!!!

  3. Emanuel cred ca vorbea cu megafonu,
    Putin si facea semn ca nu aude nimica
    ,,, 📢,,,
    Domnule Putin,
    Nu noi am invadat Crimeea si Donbas
    Putin facand semn ca nu se aude…
    📢((((
    NU NOI AM INVADAT CRIMEEA SI DONBAS MUSIU…
    unu doi, unu doi se aude? ,,, vol max,,,
    📢((((((((((((
    -NU NOI noi noi… AM INVADAT vadat dat at

    CRIMEEAAAA aaa aa a,,, a,,
    iiiiiiiii.. i….. iii
    …. ii…

  4. Putin trebuue sa intre mintal in sec 21.
    El se comporta ca un bolsevic din sec XX.
    Din cauza asta si revolta generalilor tineri care spun ca nu Ucraina face traiul rusului greu si nu Nato a adus ingradirea libertatilor ruse, ci Putin.
    Un tanar rus nu mai gandeste ca mujicul anului 1917…sa fie egal cu țarul, sa aibe 5 mancaruri pe zi si caleasca. Stie ca nu se poate de la bunicii lui sclavi si ei la colhoz…

  5. Bun venit in sec XI
    Gagici pe net, pizza🍕 la scara, bere 🍻 si vin🍷 din plin, filme din torent si vacante in Turcia, Romania si Grecia…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger