AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina lasă Taiwanul fără arme în fața Chinei. Plan subtil Moscova-Beijing?

Ucraina lasă Taiwanul fără arme în fața Chinei. Plan subtil Moscova-Beijing?

Ucraina lasă Taiwanul fără arme în fața Chinei. Plan subtil Moscova-Beijing?

Taiwan este îngrijorat de posibile întârzieri ale comenzilor sale de armament din SUA. Războiul din Ucraina și furnizarea de arme americane forțelor președintelui Volodimir Zelenski este unul din motive.

În perioada 2017-21, și spre deosebire de administrația mai degrabă prudentă a președintelui Obama, administrația Trump a autorizat aproape toate vânzările de arme pe care Taiwanul dorea să le obțină pentru a face față unei posibile invazii chineze.

 

Pe hârtie, totul stă bine

Astfel, Taipei a reușit să comande 108 tancuri M1A2 Abrams, 11 sisteme de artilerie M142 HIMARS, 66 de avioane F-16 Viper, UAV-uri MQ-9B SeaGuardian, 135 de rachete de croazieră AGM-84 SLAM ER, 400 de rachete anti-navă RGM-84L-4 Harpoon Block II, 100 de sisteme de apărare de coastă Harpoon 1. 649 de rachete antitanc (inclusiv 1.240 Javelin și 409 Tow) și 250 de rachete sol-aer portabile Stinger. În plus, în august 2021, administrația Biden a autorizat vânzarea a 40 de obuziere M109A6 „Paladin” de 155 mm, scrie Opex 360.

Dar semnarea unei comenzi este un lucru, mai important este să fie onorată. Pentru că se pare că producătorii americani întâmpină în prezent dificultăți în livrarea echipamentelor comandate de Taiwan. Există cel puțin două motive pentru acest lucru: tensiunile din lanțurile de aprovizionare cu anumite componente și cererea puternică de rachete antitanc și antiaeriene, determinată de războiul din Ucraina.

La 3 mai, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că se teme de întârzieri în livrarea rachetelor Stinger, din care 1.400 au fost livrate Ucrainei de către Pentagon, chiar dacă producătorul, Raytheon, a indicat că nu va putea accelera producția înainte de 2023 din cauza lipsei de componente disponibile.

„Este adevărat că, din cauza schimbărilor din situația internațională, ar putea exista riscul de întârziere a livrării rachetelor portabile Stinger”, a declarat Chu Wen-wu, un oficial de planificare al forțelor armate taiwaneze. „Armata se va coordona cu întregul plan de achiziții și va continua să ceară armatei americane să îl implementeze în mod normal, conform contractului”, a adăugat el, în timp ce comanda urmează să fie îndeplinită până în 2026.

„Linii de producție ocupate”

Dacă termenul de livrare a celor 109 tancuri M1A2 Abrams rămâne neschimbat (până în 2027), în timp ce General Dynamics Land Systems va trebui să furnizeze 250 de unități Poloniei cât mai curând posibil, ar putea exista o întârziere în livrarea de avioane F-16 Viper către Forțele Aeriene din Taiwan. Forțele aeriene taiwaneze „sunt în contact cu autoritățile americane pentru a se asigura că livrările de noi avioane de luptă vor avea loc conform planului, adică înainte de 2026”, a declarat Sun Li-fang, purtător de cuvânt al Ministerului taiwanez al Apărării.

În orice caz, este aproape sigur că obuzierele M109A6 „Paladin” nu vor fi livrate. Săptămâna trecută, guvernul taiwanez a anunțat că este în căutarea unei alte soluții după ce a fost informat că comanda sa nu va fi onorată la timp (adică înainte de 2023) din cauza unei „linii de producție ocupate”, dintr-un motiv care nu a fost precizat. Livrarea acestor 40 de piese de artilerie nu va fi posibilă înainte de 2026, cel mai devreme.

author avatar
Tudor Borcea