AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina lansează un nanosatelit de baza americană Cape Canaveral

Ucraina lansează un nanosatelit de baza americană Cape Canaveral

Ucraina lansează un nanosatelit de baza americană Cape Canaveral / Foto: printscreen

O rachetă SpaceX va trimite în spațiu un nanosatelit de producție ucraineană, de la baza americană de la Cape Canaveral.

Ucraina își continuă experimentele științifice în ciuda războiului. PolyITAN-HP-30, un nanosatelit, va fi trimis în spațiu, marți, în jurul orei 16.50, ora Ucrainei, de la baza spațială Cape Canaveral din Florida, SUA.

Sprijin financiar din Olanda

Nanosatelitul va fi trimis cu o rachetă SpaceX Falcon-9, informează serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Educației și Științei.

Acesta a fost proiectat de oamenii de știință de la Universitatea Tehnică Națională a Ucrainei „Igor Sikorskyi Kyiv Polytechnic Institute”, „exclusiv cu fonduri bugetare furnizate de Ministerul Educației și Științei din Ucraina în cadrul implementării proiectelor câștigătoare ale concursurilor de cercetare științifică și dezvoltare și a acordului de finanțare de bază”, se precizează în comunicat, informează Le Figaro.

Misiunea sa: „Implementarea unui experiment științific pentru a studia eficiența funcționării tuburilor termice (caloducturi) de diferite modele ca o componentă principală a sistemelor de stabilizare termică a vehiculelor spațiale”.

Livrarea satelitului a fost sponsorizată de Boeing Ucraina, iar o companie olandeză a oferit sprijin financiar și tehnic pentru lansare. Agenția Spațială de Stat a Ucrainei a contribuit la rezolvarea problemelor de logistică și export.

author avatar
Tudor Borcea
360 afisari

3 COMENTARII

  1. Bre, nano- inseamna 10 la puterea minus 9, adica ceva imposibil de vazut cu ochiul liber. In concluzie, daca satelitul e un nano-satelit, inseamna ca a fost lansat cu un virus, nu cu o racheta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger