AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. La Harkov, o armată de civili se pregătește pentru invazia rusă

Ucraina. La Harkov, o armată de civili se pregătește pentru invazia rusă

Ucraina. La Harkov, o armată de civili se pregătește pentru invazia rusă

Electricieni, asistente medicale, avocați și chiar preoți: aceștia sunt noii recruți ai Forțelor de apărare teritorială Ucrainei, o rezervă de voluntari civili destinată sprijinirii armatei regulate în cazul unei invazii rusești. Voluntarii se antrenează o bază din Harkov, la 40 de kilometri de granița cu Rusia.

Peste tot în Harkov, metropolă cu 1,5 milioane de locuitori situate în nord-estul țării, au apărut panouri publicitare care cheamă voluntari să se alăture acestei brigade a armatei ucrainene.

Peste 100 de recruți se adună în fiecare sâmbătă într-o școală dezafectată, pentru a urma cursuri despre elementele de bază ale vieții militare: mânuirea armelor, deplasări operaționale, teoria explozivilor.

Se echipează pe cheltuiala lor

„Războiul cu Rusia este foarte posibil pentru că este o țară în care un număr mic de oameni pot decide aceste lucruri. Cel mai rău lucru pentru mine ar fi să mă trezesc ascuns într-un adăpost fără să știu ce să fac”, spune Alexei Sus, un inginer electrician în vârstă de 36 de ani, angajat în apărarea teritorială timp de șase luni.

Alexei a cheltuit aproape 10.000 de grivne (circa 300 de euro) pentru a-și cumpăra propriul echipament (trusă de prim ajutor, vestă tactică, mască de gaze). Are și un contor Geiger achiziționat în 2014, la scurt timp după intervenția rusă alături de separatiștii din Donbas. „Am fost atunci în conflict deschis cu o armată echipată cu arme nucleare și deja voiam să fiu pregătit pentru orice eventualitate”, spune el.

Recruții se echipează cu toţii pe cheltuiala lor. Vechile Kalașnikov care le-au fost date în timpul antrenamentelor nu rămân la ei.

„Armele vor fi distribuite doar în cazul unei invazii. Între timp, cu permis, poți doar să ții acasă o armă de vânătoare”, explică Alexei. Insuficient în ochii lui: rezervistul economisește de ceva vreme pentru a-și permite arma visurilor sale, o pușcă de asalt americană KelTec RFB 308.

„Sperăm să nu aplicăm tot ce învățăm aici”

Alexei reprezintă profilul tipic al recruților pentru apărarea teritorială: bărbați pătrunși de patriotism și atrași de chestiunile militare, dar care nu doresc să-și părăsească locurile de muncă și viața civilă pentru a se alătura armatei regulate. Ar fi în jur de 20% femei printre recruți, potrivit sergentului instructor Mihail Sokolov.

Printre acestea, Alisa Bolotskaya, 52 de ani, care participă regulat la exerciții. „Sunt infirmieră în viața civilă și pentru mine a fost o obligație să mă alătur apărării teritoriale. Vreau să îmi folosesc experiența profesională pentru a salva cât mai mulți oameni dacă situația degenerează”, a declarat Alisa pentru France 24. „Situația este cu adevărat instabilă, dar sperăm că nu va trebui să aplicăm tot ce învățăm aici”.

O armată de partizani?

Numărul noilor recruți a crescut de la începutul lunii, potrivit sergentului Mihail Sokolov. Dacă cifrele precise nu sunt publice, campania de recrutare beneficiază, fără îndoială, de reînnoirea tensiunii cu Rusia. Guvernul ucrainean nu-și ascunde dorința de a accelera dezvoltarea Forțelor teritoriale de apărare pentru a putea încadra până la 130.000 de rezerviști, cantonați în cele 25 de regiuni ale țării.

Amploarea acestui efort de recrutare a alimentat speculațiile cu privire la crearea unei „armate de partizani” care să lupte împotriva forțelor ruse în cazul în care Ucraina ar fi ocupată. În timp ce unii recruți, precum Alexei, s-au înrolat din acest motiv, pregătirea Forțelor de apărare teritorială este mult prea elementară pentru a forma luptători de rezistență eficienți.

„Aici li se oferă o pregătire de bază, nu este suficient să lupte în spatele liniilor inamice. Partizanii ar trebui să învețe cum să fabrice explozibili, să-și ascundă identitatea și să acționeze ca spioni. Acest lucru necesită abilități psihologice speciale”, spune Oleg, unul dintre instructorii rezerviștilor din Harkov.

Acest geolog în vârstă de 45 de ani, care a trăit deja botezul focului împotriva unităților ruse din timpul conflictului din Donbas, estimează că poate 10% dintre membrii Forțelor de apărare teritorială ar putea opera eficient în spatele liniilor rusești.

author avatar
Tudor Borcea
2.834 afisari

3 COMENTARII

  1. Dacă văd bine în imagine, acesta este armamentul asigurat de americani? Deci SUA a echipat viitoarea forță ucraineană de elită cu puști de lemn? De ce nu și sulițe și arcuri sau arbalete, că tot zic că vor duce lupta de partizani. Poate îi cheamă pe sârbi, deoarece ei au avut o adevărată armată de partizani în Al Doilea Război Mondial. Oricum, este bine că fac mișcare, deoarece sunt convins că rușii nu vor porni nici un război împotriva Ucraine, poate doar un conflict local, unde să se bată prorușii cu proamericanii. De fapt, președintele ucrainean a și avut o reacție, acuzând occidentul de propagandă prorăzboi, ceea ce afectează economia ucraineană, inclusiv scăderea puterii monedei naționale. Se pare că Ucraina este pe panta falimentului. Probabil că îi ajunge blestemul românilor bucovineni și din alte zone românești de sub ocupația ucraineană pentru politica de asimilare forțată. Să nu uităm că Ucraina este unul din dușmanii României, uneltind tot timpul împotriva noastră. Să amintim numai despre canalul Bâstroie, Insula Șerpilor, apele maritime teritoriale sau despre blocarea canalului Sulina cu acea navă plină de fier vechi.

    • Ucrainienii striga exact ca in bancul cu ciobanul ”vin lupii”, ca sa mai castige ceva de pe seama vestului. In rest toti (si ei si rusii) sant ”de-o faptura si de-o seama”, vorba HOREI noastre. Lasati-i in voia Domnului. Nu ne-au fost prieteni niciodata.

  2. Dar credeti ca americani sunt prosti? Ca astea in sec 2 se predau cu kistoale cu tot lui Putin. Deaista ne -a dat si noua avioane SH. Ce doreati sa le doboare pe f32e. Cad ele singure.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger