AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. În premieră, Putin spune cum ar începe războiul cu NATO

Ucraina. În premieră, Putin spune cum ar începe războiul cu NATO

Ucraina. În premieră, Putin spune cum ar începe răboiul cu NATO

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat marți SUA că îi ignoră preocupările de securitate și că Washingtonul se folosește de Ucraina pentru a îndigui și izola Rusia.

„Obiectivul principal al Statelor Unite este izolarea Rusiei, iar Ucraina este instrumentul (lor) de a ne atrage într-un conflict armat și de a ne lovi cu cele mai dure sancțiuni”, a acuzat liderul de la Kremlin.

Scutul de la Deveselu, marota Moscovei

„Sper că până la urmă vom găsi o soluție, chiar dacă nu este ușor”, a spus Putin, primindu-l pe premierul ungar Viktor Orban, un aliat al Kremlinului, în ciuda faptului că țara sa este membră a Uniunii Europene și NATO. De altfel, liderul de la Budapesta a considerat „depășite” divergențele dintre cele două tabere, scrie Le Point.

Vladimir Putin a reluat și tema amemințării pe care ar reprezenta-o pentru Rusia sistemele antirachetă din România și Polonia, temă recurentă pentru o serie de oficiali ruși de rang înalt, de la ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și până la ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin.

„Au promis ceva și ne-au înșelat”, a acuzat liderul de la Kremlin referindu-se la extinderea infrastructurii NATO în estul Europei

În schimb, Putin nu a făcut nicio referire la zecile de mii de militari dislocați la granița cu Ucraina și care ridică temeri în Occident cu privire la un posibil nou atac al Rusiei împotriva vecinului său, după cel din 2014.

Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken i-a cerut lui Lavrov o „dezescaladare imediată” și „retragerea” acestor trupe, avertizând asupra sancțiunilor „rapide și severe” în cazul unei offensive ruse în Ucraina.

Exigențele Rusiei – sfârșitul politicii de extindere a NATO și retragerea din Europa de Est a capacităților militare ale Alianței – au fost respinse de occidentali iar Moscova a estimat ca „secundare” negocierile cu privire la alte proiecte propuse de Washington, precum limitarea desfășurării rachetelor sau manevrelor militare.

Scenariul catastrofal

Putin și-a apărat poziția elaborând un scenariu catastrofal în care o Ucraină membră a NATO ar încerca să recupereze cu forța Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, declanșând un conflict între Moscova și Alianța Nord Atlantică.

„Imaginați-vă, Ucraina, membră NATO, care ar declanșa o operațiune militară în Crimeea, un teritoriu suveran al Rusiei”, a spus el, „Și cu noi cum rămâne? Am intra în război împotriva NATO?”

Făcând ecou ministrului său de Externe, el a invocat principiul potrivit căruia „nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea în detrimentul altora” atunci când Occidentul insistă de partea sa asupra dreptului Ucrainei de a-și alege alianțele.

În ciuda acestor divergențe profunde, Blinken a spus că dorește „urmărirea unui schimb substanțial cu Rusia pe teme de securitate reciprocă”.

„Antony Blinken a fost de acord (cu privire la faptul) că există motive pentru a continua dialogul” pe tema securității ruse, a declarat și Serghei Lavrov. „Vom vedea cum merge”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
934 afisari

6 COMENTARII

  1. Rusia sa dea si ea asigurari vecinilor ca nu ii invadeaza ca doar stie ca toti si au luat aliati deaia iar pt noi romanii poate ne restituie tezaurul daca nu l a papat sau macar ceea ce e patrimoniu ca si el tine la ceea ce e sacru la el acasa!!!

    • Putin are febră mare – dc Ukr e in Nato nu poate lua cu forţa Crimeea şi să primească ajutor de la Nato, adică ar fi aceeaşi poveste cu România care atacă şi preia Tiraspolul cu aj. Nato, nu se poate şi nu se face aşa ceva

  2. Inseamna ca Putin vrea razboi rece la granita cu Donbas. Asta dacă nu îl schimba rusii curând sau dacă nu își dorește sa demisioneze curând. Deoarece un nou razboi rece cu Rusia ar insaraci tara și mai mult.

  3. Nu are alte variante decât atacul Ucrainei care o sa-i fie fatal. Cat despre atacul direct la Nato i-ar aduce moartea directa. Deci după jocuri varianta optima-demisia sau razboi rece.

  4. Deci berbecul dacă era destept spunea ca vrea sa încheie tratat de pace cu Nato. Atunci avea asigurări de pace juridice. El cere de fapt unei alianțe militare sa faca alte strategii militare fata de Rusia o tara cotropitoare. E ca si cum te prinde politia la furat de masini iar tu un cocalar în loc sa recunoști furtul, ceri politiei să-și retragă polițiștii din cartierul tău deoarece politia nu are ce cauta noaptea pe strazi ma simt amenințat de ei și trebuie sa ma adăpostesc într-o mașină… 🤗…

  5. Deci eu sa fiu sigur ma doare în pla de politie masina cartier de străzi de legi internaționale. Da asa pare sigur pe prostie…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger