AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Declarația care poate schimba totul. Putin obține ce a vrut

Ucraina. Declarația care poate schimba totul. Putin obține ce a vrut

Ucraina. Declarația care poate schimba totul. Putin obține ce a vrut

Ucraina ar putea abandona candidatura sa la NATO pentru a evita războiul cu Rusia, a declarat ambasadorul Kievului în Marea Britanie.

Aceasta ar echivala cu o concesie majoră făcută Moscovei, ca răspuns la acumularea de trupe rusești la frontierele Ucrainei.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura Alianței Nord Atlantice, o mișcare pe care președintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi declanșatoarea unui război.

„Linia roșie” pentru Putin

„Am putea – mai ales că suntem și așa amenințați, șantajați cu acest lucru și împinși să o facem”, a spus Pristaiko când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO, scrie Reuters.

Ucraina nu este membră NATO, dar are o promisiune care datează din 2008 potrivit căreia, în cele din urmă, i se va oferi oportunitatea de a adera, un pas care ar aduce alianța condusă de SUA la granița Rusiei.

Putin spune că legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu Alianța ar putea face din aceasta o rampă de lansare pentru rachetele NATO care vizează Rusia. El a afirmat că Rusia trebuie să stabilească „linii roșii” pentru a împiedica acest lucru.

Rusia a deplasat peste 100.000 de soldați și armament greu la granița cu Ucraina, în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat SUA și aliații săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă.

Moscova neagă că plănuiește un atac, desemnând exerciții militare, dar a emis cereri scrise ca NATO să renunțe la orice extindere ulterioară spre est, inclusiv în Ucraina. Membrii NATO au respins cererea.

Președintele american Joe Biden a vorbit duminică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și a fost de acord să continue eforturile diplomatice pentru a încerca să rezolve criza, a declarat Casa Albă.

author avatar
Tudor Borcea