AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Cernobîl devine teatru de război. Rușii, așteptați în cel mai radioactiv...

Ucraina. Cernobîl devine teatru de război. Rușii, așteptați în cel mai radioactiv loc din lume (VIDEO)

Ucraina. Cernobîl devine teatru de război. Rușii, așteptați în cel mai radioactiv loc din lume (VIDEO)

Este unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă, nelocuit de mai bine de 35 de ani, și totuși răsună focuri de armă: forțele din Ucraina se antrenează în luptă urbană în zona de excluziune a Cernobîlului, lângă granița cu Belarus.

Trupele Gărzii Naționale Ucrainene au desfășurat vineri exerciții cu muniție reală în și în jurul clădirilor abandonate din Prîpeat, un oraș fantomă situat la doar câțiva kilometri de centrala nucleară de la Cernobîl și din care aproape 50.000 de locuitori fuseseră evacuați în trei ore, la 27 aprilie 1986, pentru a nu mai reveni niciodată.

Un teren de antrenament ideal

Zona este acum sensibilă din alt motiv: Moscova a adunat peste 100.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, stârnind temeri în vest de o ofensivă în această țară ,și a desfășurat personal militar în Belarus, la doar 10 kilometri nord de Prîpeat, pentru manevre militare.

Pentru forțele ucrainene, străzile pustii și clădirile goale ale orașului, evacuate în timpul celui mai grav dezastru nuclear din istorie, constituie un teren de antrenament ideal.

În ținute de camuflaj de iarnă, aceste forțe de elită au desfășurat exerciții de scoatere a inamicilor înarmați din clădiri și de confruntare cu lunetiști instalați în mediul urban.

Serviciile de urgență au organizat evacuări, ordonate prin difuzoarele purtate de drone și au combatut incendiile declanșate de lupte.

„Din moment ce nu sunt civili prin preajmă, putem desfășura exerciții cu muniție reală în condiții cât mai apropiate de un adevărat război de gherilă urbană”, explică un membru al Gărzii Naționale, care se prezintă sub porecla Litva.

Înainte de acest antrenament (fără precedent la Prîpeat), angajații echipați cu contoare Geiger au studiat locurile pentru a verifica dacă nu există zone prea radioactive, scrie Le Point. Totul a fost verificat și nu există niciun pericol”, asigură Litva, ținându-și pușca automată la piept.

În timp ce unele capitale occidentale precum Washington și Londra acuză Rusia că pregătește o viitoare ofensivă împotriva Ucrainei, autoritățile de la Kiev sunt mai măsurate, considerând inutil să semene „panică”.

Păduri, mlaștini și radiații

La Prîpeat, ministrul Apărării,  Oleksii Reznikov, a minimalizat probabilitatea unei incursiuni a forțelor ruse trimise în Belarus.

În timp ce SUA estimează că aceste trupe ar putea reprezenta 30.000 de militari, el a insistat că cele „câteva mii” de ruși care trec în prezent granița cu Belarus nu sunt suficient de numeroși pentru a ataca.

„Această zonă este foarte greu de traversat, cu păduri, mlaștini, râuri, deja e complicat să te deplasezi pe jos și cu atât mai mult cu un tanc”, a explicat ministrul jurnaliștilor invitați pentru a participa la antrenament. „Și nu uitați că, de la dezastru, există încă zone foarte radioactive”, a adăugat el.

Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastirski, a indicat că, din cauza tensiunii reînnoite, securitatea a fost întărită în jurul tuturor reactoarelor nucleare, inclusiv a sitului de la Cernobîl, acum acoperit cu un gigantic sarcofag de protecție.

„Suntem absolut siguri că centrala nucleară de la Cernobîl nu este amenințată”, a spus Monastirski.

Scenariul Crimeea

Trupele Gărzii Naționale din Prîpeat nu se antrenau pentru a contracara o invazie rusă la scară largă. Mai degrabă, ele se pregăteau să facă față amenințării agenților civili inflitrați, care ar putea controla clădirile și provoca tulburări.

Așa s-a întâmplat când Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și a susținut rebeliunea separatistă din estul Ucrainei. Și Kievul spune că se teme astăzi de acest tip de scenariu, mai mult decât de o ofensivă pe scară largă.

„Trebuie să arătăm că suntem pregătiți să reacționăm la toate evenimentele”, a explicat Monastirski.

author avatar
Tudor Borcea