Cauta

Ucraina cere solidaritate globală

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut comunității internaționale să colaboreze pentru a asigura siguranța nucleară și pentru a evita orice reapariție a dezastrului de la Cernobîl, la 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie.

„Explozia de la uzina de la Cernobîl și consecințele sale au transformat lumea”, a spus el în timpul unei călătorii în zona de excludere care înconjoară reactorul avariat pe o rază de treizeci de kilometri.  „Sarcina noastră este să transformăm zona de excludere într-o zonă de renaștere și să facem totul pentru a consolida securitatea nucleară pentru a preveni să se repete catastrofe similare în viitor”, a adăugat șeful statului.La 26 aprilie 1986, la 1:23 a.m., reactorul numărul 4 de la uzina de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a explodat în timpul unui test de siguranță.Timp de zece zile, combustibilul nuclear a ars, eliberând în atmosferă elemente radioactive care au contaminat, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Belarus și Rusia. Autoritățile sovietice au încercat să ascundă acest accident, Mihail Gorbaciov nu a intervenit public până pe 14 mai. Potrivit documentelor de arhivă publicate luni de Serviciul ucrainean de securitate (SBU), cel puțin trei întreruperi au avut loc la centrala de la Cernobîl în 1982 și 1984, dar autoritățile sovietice le-au ignorat. Centrala de la Cernobîl, precum și cele din Leningrad și Kursk (Rusia), toate cu același tip de reactoare, „sunt cele mai periculoase în ceea ce privește funcționarea lor, care poate avea consecințe amenințătoare”, potrivit unui document KGB datând din 1983 și publicat de SBU. În total, 116.000 de persoane au trebuit să fie evacuate în 1986 din zona din jurul centralei, care este încă aproape nelocuită astăzi. În anii următori, alți 230.000 au suferit aceeași soartă.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version