AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina cere NATO o „aderare accelerată”. „Vrem să trimitem un semnal adevărat...

Ucraina cere NATO o „aderare accelerată”. „Vrem să trimitem un semnal adevărat Rusiei”

Ucraina cere NATO o „aderare accelerată”. „Vrem să trimitem un semnal real Rusiei”

Această cerere, făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski vine pe fondul unor noi tensiuni generate de masările de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut, marți, Alianței Nord-Atlantice să accelereze adeziunea țării sale la oganizație, în scopul de a trimite un „adevărat semnal Rusiei”, pe fondul tensiunilor în creștere în jurul conflictului armat din estul Ucrainei.

NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas”, teritoriu din estul țării aflat în strânsoarea unui conflict cu separatiștii proruși, a scris președintele Volodimir Zelenski într-un tweet adresat secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, după ce aceștia au discutat și la telefon.

„Planul de acțiune pentru aderare va fi un adevărat semnal pentru Rusia”, a adăugat Zelenski.

Reacție imediată a Rusiei

Câteva minute mai târziu, Kremlinul a reacționat și a declarat că intrarea Kievului în Alianța Nord-Atlantică va escalada conflictul dintre separatiștii prorusi și forțele ucrainene.

„Ne îndoim foarte mult că acest lucru va ajuta Ucraina să-și rezolve problema internă. Din punctul nostru de vedere, acest lucru va înrăutăți situația”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Rusia a denunțat în repetate rânduri extinderea estică a NATO, o alianță militară condusă de SUA,  văzând-o ca pe o amenințare la adresa securității sale.

Un climat de tensiuni ruso-ucrainene

Apelul lui Volodimir Zelenski vine pe fondul tensiunilor ruso-ucrainene accentuate, Kievul acuzând Rusia că a masat trupe și echipamente la granițele sale nordice și estice, precum și în peninsula Crimeea, anexată de Rusia.

Aceste schimburi verbale și multiplicarea ciocnirilor armate cu separatiștii pro-ruși din Donbas ridică temeri privind escaladarea conflictului din estul Ucrainei care a început în 2014 și s-a soldat cu peste 13.000 de morți.

În timpul conversației sale cu președintele ucrainean, Jens Stoltenberg și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la activitățile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona înconjurătoare”, a scris el pe Twitter.

O aderare susținută de Statele Unite

Ucraina a anunțat în decembrie că speră să adere la Planul de acțiune în vederea aderării la NATO (MAP) în 2021, o etapă preliminară intrării țării în Alianță, în ciuda opoziției din partea Moscovei și a războiului cu separatiștii susținuți, potrivit Kievului și Occidentului, de Moscova.

Susținute în special de Statele Unite, Polonia și statele baltice, Ucraina și Georgia, care cooperează îndeaproape cu Alianța, și-au manifestat de ani de zile ambiția de a se alătura acestei organizații.

Kievul și Tbilisi au sperat să adere la MAP la un summit NATO din mai 2008, la București, dar mai multe capitale occidentale, în special Paris și Berlin, nu au susținut această idee pentru a nu irita Rusia.

Trei luni mai târziu, un război fulger a izbucnit între Georgia și Rusia, rezultând înfrângerea georgienilor.

În 2014, Moscova a anexat peninsula ucraineană  Crimeea, după o revoluție pro-occidentală în Ucraina.

Câteva săptămâni mai târziu, partea de est a țării s-a trezit implicată în conflict cu separatiștii prorusi. Intensitatea luptelor a scăzut semnificativ după acordurile de pace încheiate în 2015, dar procesul politic nu a avansat prea mult de atunci.

author avatar
Tudor Borcea
309 afisari

5 COMENTARII

  1. Adica puteti intra da veti fi blocati la vot. Ca in statut zice ca tre sa fiti un factor de stabilitate in zona iar voi sunteti muci.

  2. Despre ce vorbim?
    U-kraina= teritoriu de granita pentru Petru cel Mare
    Ukraina a avut 12 hatmani din care 3 ukrainieni(?).
    Rusia s-a format la Kiev.
    Liov nu era cumva in Polonia?
    Cernauti nu era cumva in Romania?
    Cahul nu era cumva in Romania?
    Ujhorod nu era cumva in Ungaria?
    Cum a ajuns Crimeea in Ukraina? Facuta cadou de Hrusciov pentru a testa cum se aplica tratatele frontaliere.
    Unde erau ukrainienii pe vremea razboiului Crimeii (ala din sec. 19)?
    Cumva locuitorii legitimi a Crimeii erau tatarii?
    Zelenski e cumva evreu?
    De Babi Yar stiti ceva?
    Cazacii sunt ukrainieni?

    Daca nu va sunt clare cele de mai sus, mai bine nu vorbiti.
    Daca va sunt clare cele de mai sus – what the fuck means U-kraina?

  3. National:
    1. A-i numi „prorusi” pe cetatenii ucraineni de etnie rusa este ca si cum i-ati numi „proromani” pe cetatenii moldoveni de etnie romana din Moldova dintre Prut si Nistru.
    2. Volodimir Zelensky a semnat la 24 martie decretul nr.117/2021, prin care s-a declanșat punerea imediată în aplicare a planului de „eliberare și reintegrare a Crimeei”, în baza strategiei elaborate de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (adica prin actiuni militare). La doar câteva zile după aceea, Ucraina a acuzat Rusia de concentrarea a mii de militari și tehnică de luptă la frontiera dintre cele două ţări, precum şi în Crimeea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger