AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina cere Cehiei extrădarea cetățeanului rus care a coordonat invadarea Crimeei

Ucraina cere Cehiei extrădarea cetățeanului rus care a coordonat invadarea Crimeei

Ucraina cere Cehiei extrădarea cetățeanului rus care a coordonat invadarea Crimeei

Ucraina a confirmat că a cerut autorităților cehe să-l rețină pe Alexandr Franchetti, un cetățean rus căutat de Kiev în baza unui mandat internațional de arestare, și cere extrădarea sa la Kiev.

Franchetti, care a fost reținut pe aeroportul internațional din Praga pe 12 septembrie, este căutat de Ucraina pentru că a coordonat operațiunea paramilitară de anexare a Crimeei la Rusia în 2014, scrie Europa Liberă.

„Reținerea a fost rezultatul unor acțiuni coordonate ale agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și Cehia pentru a-l aduce pe Alexandr Franchetti în fața justiției pentru o serie de infracțiuni împotriva statului nostru, inclusiv participarea la ocupația rusă din Crimeea”, a declarat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al Ministerului ceh de Externe, Oleh Nikolenko.

Kremlinul zice că studiază problema

Kremlinul nu a comentat oficial acest caz, dar șeful Comitetului de anchetă rus a declarat că a dispus o anchetă cu privire la arestarea lui Franchetti.

„Din cauza utilizării inacceptabile a mecanismelor juridice internaționale care vizează urmăriri penale motivate politic, președintele Comitetului de anchetă al Federației Ruse a ordonat șefului direcției pentru probleme juridice și cooperare internațională să studieze temeinic, în cooperare cu Ministerul de Externe al Rusiei, motivele și temeiurile legale ale detenției cetățeanului rus pe teritoriul unei țări străine”, a declarat Comitetul de anchetă într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Praga, Nikolai Briakin, a declarat că șeful consulatului rus l-a vizitat pe Franchetti în arest.

Franchetti a participat activ la evenimentele din Crimeea din 2014

Cu câteva zile înainte de ocuparea militară a regiunii de către Rusia, Franchetti a creat o formațiune paramilitară numită North Wind, care a dus la confiscarea liniilor electrice și a conductelor de gaz.

Într-un interviu postat pe YouTube, Franchetti a spus că a acționat în coordonare cu comanda navală a Rusiei la portul Sevastopol din Crimeea.

Alexandr Molokhov, purtător de cuvânt al autorităților ruse de ocupație din Crimeea, a confirmat, de asemenea, arestarea lui Franchetti, susținând că acesta se va confrunta cu o „moarte sigură” dacă va ajunge pe mâinile ucrainenilor. Molokhov nu a spus și de ce ar avea motive să se teamă pentru viața lui Franchetti.

Potrivit presei, Franchetti a primit drept de ședere permanentă în Republica Cehă în 2000, unde lucrează ca antrenor de fitness. El spune că nu a încălcat niciodată dreptul internațional.

author avatar
Tudor Borcea