AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina cere BANI chiar de la Rusia. Va plăti, oare, Putin vreodată...

Ucraina cere BANI chiar de la Rusia. Va plăti, oare, Putin vreodată 300 de miliarde de dolari?

Ucraina are de gând să ceară Rusiei despăgubiri de război în valoare de peste 300 miliarde de dolari, potrivit unei declaraţii a ministrul justiţiei ucrainean, Denis Maliuska.

Kievul doreşte adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internaţional de compensare.

Ucraina vrea banii Rusiei din bănci

Daunele materiale, cele de infrastructură, depăşesc această sumă, însă cifra de 300 miliarde de dolari reprezintă valoarea totală a activelor pe care Banca Naţională a Rusiei le deţine în ţările membre ale Grupului celor şapte state cele mai industrializate din lume (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie) şi care au fost îngheţate în baza sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina.

Pe lângă asta, Guvernul de la Kiev mai vrea şi confiscarea activelor din străinătate ale companiilor de stat ruseşti şi ale proprietăţilor de la oligarhii ruşi.

Altfel, Zelenski a spus că trupele ucrainene au recucerit de la începutul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ocupat anterior de forţele ruse în urma invaziei.

author avatar
Andrei Ștefan