AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Ce înseamnă „retragerea rusă”. Occidentul, păcălit iar de Putin?

Ucraina. Ce înseamnă „retragerea rusă”. Occidentul, păcălit iar de Putin?

Ucraina. Ce înseamnă „retragerea rusă”. Occidentul, păcălit iar de Putin?

Casa Albă a declarat miercuri că Rusia nu și-a retras trupele de la granița cu Ucraina, ci a adăugat până la 7.000 de soldați la porțile țării, sporind temerile cu privire la o invazie condusă de Moscova.

„Ieri (marți), rușii au anunțat că își retrag trupele de la granița cu Ucraina (…). Știm acum că acest lucru este fals”, a spus un înalt oficial de la Casa Albă, sub protecția anonimatului.

Washington și Londra îl contrazic pe Putin

„În realitate avem confirmarea că în ultimele zile Rusia și-a sporit de fapt prezența de-a lungul graniței cu Ucraina cu până la 7.000 de militari, dintre care unii au sosit astăzi” (miercuri), a continuat el.

Potrivit acestui oficial, dacă Rusia a spus că vrea să găsească o soluție diplomatică, „acțiunile sale indică contrariul”..

Aceleași acuzații le-a lansat și șeful informațiilor Apărării din Marea Britanie, general- locotenentul Sir Jim Hockenhull. Într-o rară declarație publică, el a spus că nu a văzut dovezi ale retragerii Rusiei de la frontierele Ucrainei, scrie Daily Mail.

El a precizat că au fost văzute vehicule blindate suplimentare, elicoptere și un spital de campanie care se îndreaptă spre zona de graniță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la rândul lui că nu a văzut semne de scădere a concentrării trupelor ruse la granițele țării sale, spunând că a observat doar „rotații mici”.

Vicepreședintele SUA vine la Kiev

În timp ce-și intensifică negocierile diplomatice, americanii și europenii au avertizat că „sancțiuni economice masive” sunt pregătite  în cazul în care Moscova va trece la atac, în timp ce Kremlinul neagă orice dorință de invazie.

Într-o conversație telefonică de miercuri seară, președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au convenit că „Rusia trebuie să ia măsuri reale de detensionare” și „să se așteapte la consecințe extrem de grave”, dacă va ataca Ucraina, potrivit unui comunicat de la Berlin.

În marja Conferinței de securitate de la München, sâmbătă, vicepreședintele SUA Kamala Harris se va întâlni cu președintele Zelenski și va purta discuții cu numeroși oficiali europeni, a anunțat miercuri un înalt oficial de la Casa Albă, scrie Boursorama.

Armata rusă a anunțat miercuri încheierea exercițiilor și plecarea soldaților din peninsula anexată Crimeea, publicând un filmuleț în care susține că arată vagoane încărcate cu tehnică militară care părăsesc zona, noaptea.

Belarus a mai promis miercuri că toți militarii ruși dislocați pe teritoriul său în cadrul manevrelor vor părăsi țara la finalul programat al acestor exerciții, pe 20 februarie.

author avatar
Tudor Borcea
516 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger