AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden, mesaj de pace pentru Moscova: „Cetățeni ai Rusiei, nu sunteți...

Joe Biden, mesaj de pace pentru Moscova: „Cetățeni ai Rusiei, nu sunteți dușmanii noștri!” / Președintele Americii, avertisment pentru Vladimir Putin

Ucraina. Biden: „Cetățeni ai Rusiei, nu sunteți dușmanii noștri”. Mesajul Casei Albe pentru Putin

Un atac rusesc asupra Ucrainei rămâne „posibil”, dar trebuie să „dăm toate șansele diplomației”, a declarat marți președintele american Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a alternat în mesajul său semne de deschidere și semnale de fermitate.

„Cetățeni ai Rusiei, nu sunteți dușmanii noștri”, a spus el, asigurând că nici Statele Unite, nici NATO nu sunt o „amenințare” pentru această țară. „Există modalități reale de a aborda preocupările noastre de securitate”, a spus el despre Rusia.

Invadând Ucraina, Rusia „și-ar face rău”

Dar Joe Biden a mai spus că, în cazul unei invazii a Ucrainei, sancțiunile sunt „gata” și vor afecta foarte mult finanțele și afacerile rusești.

Statele Unite sunt, de asemenea, „gata să răspundă” la atacuri care le-ar putea viza, și pe aliații lor, de exemplu sub formă de atacuri cibernetice.

Un început de retragere a soldaților ruși la granița cu Ucraina menționat marți de Moscova „ar fi pozitiv”, dar „nu am verificat în acest stadiu” implementarea sa, a adăugat Biden, afirmând, dimpotrivă, că aceste trupe, estimate acum la „mai mult de 150.000”, au rămas într-o „poziție amenințătoare”.

El a mai susținut că, deși niciun soldat american nu va lupta în Ucraina, care nu este membră a NATO, SUA sunt gata să-și folosească „toate puterile” pentru a apăra „fiecare centimetru de teritoriu” al unui stat membru al Alianței Nord Atlantice, scrie 24Heures.

Invadând Ucraina, Rusia „și-ar face rău”, a spus Biden, asigurând că occidentalii sunt mai „uniți și hotărâți ca niciodată” să-și apere „valorile” în fața amenințării Moscovei.

author avatar
Tudor Borcea