AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina are nevoie de portul Constanța. Apelul ministrului ucrainean al Agriculturii: „România...

Ucraina are nevoie de portul Constanța. Apelul ministrului ucrainean al Agriculturii: „România este un partener strategic”

roman lescencoUcraina are nevoie de portul Constanța. Apelul ministrului ucrainean al Agriculturii: „România este un partener strategic”

Roman Leșcenco, ministrul ucrainean al Agriculturii, a vorbit despre impactul războiului început de Rusia asupra agriculturii globale. 

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari exportatori de cereale. Invazia lui Putin în țara vecină riscă să dea peste cap lanțurile de producție și aprovizionare cu alimente nu numai din Europa, ci și din lumea arabă, cu consecințe greu de estima

Mass-media germană informează că aproximativ 300 de nave care transportă cerealele exporte de Rusia și Ucraina către Europa au fost blocate în Marea Neagră de către autoritățile ruse. Practic nu se exportă cereale din porturile ucrainene, în timp ce Moscova a diminuat serios cantitatea de cereale pe care o trimite în afara granițelor.

Prin portul Constanța, România este un partener strategic pentru exporturile Ucrainei

Roman Leșcenco spune că România este un partener strategic pentru exporturile Ucrainei.

”Este o mare tragedie pentru Ucraina. Agricultura ucraineană constituie 50 la sută din venitul țării, 20 la sută din venitul pe cap de locuitor. Milioane de ucraineni din micile sate nu mai au locuri de muncă, nici bani și se tem pentru viața lor. Mulți fermieri au fost uciși, mulți fermieri au activitatea înghețată, utilajele și infractructura sunt distruse, porturile din sud, toate porturile, sunt blocate, nu mai există posibilitatea de a exporta nimic. În fermele de pui și vită activitatea este stopată.

Deja operăm cu rute diferite folosindu-le pe cele din Moldova, România, Polonia, Slovacia pe calea ferată. De asemenea, punem la punct un terminal, iar România în această privință este un partener strategic prin folosirea celui mai mare port, Constanța, prin folosirea infrastructurii lor, iar prin Cernavodă vom exporta produsele noastre în viitorul apropiat. Toate, bineînțeles, cu partenerul nostru, România.

Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu trebuie să înțelegem că în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. E o problemă uriașă. Nu vorbim despre 3 la sută, vorbim despre o treime din cantitatea la scară globală!”, a declarat Roman Leșcenco, pentru Digi 24.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume, iar analiştii din Ucraina au estimat că recolta de cereale din 2022 ar putea scădea brusc din cauza invaziei ruseşti în Ucraina, care a provocat o reducere a suprafeţelor de însămânţare.

author avatar
Andreea Vlad