AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina anunță că a destructurat „un grup armat comandat de Rusia”

Ucraina anunță că a destructurat „un grup armat comandat de Rusia”

Ucraina anunță că a destructurat „un grup armat comandat de Rusia”

Kievul suspectează grupul că pregătea atacuri armate în numele Rusiei și chiar că ar fi „coordonat” de „servicii speciale rusești”. Incidentul survine pe fondul unor mari tensiuni între Ucraina și Rusia.

Ucraina a anunţat marţi, 25 ianuarie, că a destructurat un grup care acţionează la ordinele Moscovei şi care pregătea atacuri armate pentru a „destabiliza” ţara.

Recrutorii, foști luptători de comando

„Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate împotriva infrastructurii”, a declarat într-un comunicat Serviciul ucrainean de securitate (SBU), afirmând că grupul „a fost coordonat” de „servicii speciale rusești”.

Cei doi organizatori, din care unul este rus, au fost arestați, a precizat SBU, ai cărui agenți au confiscat „un dispozitiv exploziv, arme de calibru mic și muniție”.

Aceștia au acționat la Harkov, un oraș mare situat în apropierea graniței cu Rusia în estul țării, și la Jîtomîr, în centrul Ucrainei, la mai puțin de 150 de kilometri de capitala Kiev.

Cei doi bărbați sunt foști membri de comando care au participat la lupte, a declarat o sursă din poliție pentru AFP.

Sub pretextul căutării de agenți de securitate și pază, aceștia „au început să recruteze” personal „în principal” format din ruși care au comis infracțiuni violente, potrivit acestei surse.

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că a masat zeci de mii de trupe la granița ucraineană în pregătirea unei posibile invazii, precum și că încearcă să destabilizeze situația din interiorul acestei țări.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger