AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina adoptă legea mobilizării populației în fața „agresiunii” Rusiei

Ucraina adoptă legea mobilizării populației în fața „agresiunii” Rusiei

Ucraina adoptă legea mobilizării populației în fața „agresiuni” Rusiei

Pentru președintele Volodimir Zelenski, această lege trimite un „semnalul puternic” că Ucraina „se va apăra” și „va preveni evenimentele din 2014”, adică pierderea Crimeei și începutul insurecției în Donbass.

În 2018, îngrijorată de intențiile atribuite Rusiei în regiunea baltică, Suedia și-a reactivat conceptul de „apărare totală”, pe care îl abandonase în urma Războiului Rece. Pe scurt, este vorba de a se asigura că „fiecare suedez este pregătit să-și gestioneze propriile nevoi timp de o săptămână, fără sprijinul guvernului”, fiind în același timp gata să contribuie la apărarea țării.

Modelul suedez, preluat de Kiev

Vizibil, acest concept a înflorit în Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski tocmai a semnat legile nr. 5557 și nr. 5558, care vizează respectiv stabilirea „principiilor fundamentale ale rezistenței naționale” și ridicarea plafonului pentru numărul forțelor armate ucrainene, cu recrutarea a 11.000 de soldați suplimentari.

Aceste texte au fost elaborate după ce Rusia a desfășurat o demonstrație de forță la frontierele Ucrainei, cu o deplasare majoră de trupe și echipamente, în aprilie. În plus, tensiunea este încă mare în Donbass, unde separatiștii prorusi se luptă cu forțele guvernului ucrainean.

Dispozitiv national de rezistență

În detaliu, explică UkroBoronProm, care reprezintă industria armamentului ucraineană, Legea nr. 5557 organizează un „dispozitiv național de rezistență” care are ca scop „implicarea întregii populații” într-o posibilă „confruntare cu agresorul (subînțeles rus)”. Prin urmare, este vorba de crearea unui „sistem general de instruire militară pentru populație” pentru a îmbunătăți „apărarea teritorială” și pentru a anima o „mișcare de rezistență” în teritoriile care ar putea fi ocupate.

Apărare „globală”

„În contextul continuării de către Rusia a planurilor sale militariste, o astfel de abordare ar trebui să permită unirea societății ucrainene în jurul unei cauze comune și esențiale, care este apărarea țării”, continuă textul, care precizează că este vorba de punerea în practică a unei „apărări globale”, scrie Opex 360.

„Acest concept prevede plasarea activităților tuturor forțelor de apărare și securitate ale țării sub o singură comandă pentru apărarea Ucrainei”, explică UkroBoronProm.

Pentru președintele Volodimir Zelenski, această lege nr. 5557 trimite un „semnalul puternic” că Ucraina „se va apăra” și „va preveni evenimentele din 2014”, adică pierderea Crimeei și începutul insurecției în Donbass.

El „permite, dacă este necesar, să implice întreaga populație ucraineană în apărarea patriei sale, a pământului său, a familiei sale” și „să-i unească pe toți ucrainenii în jurul acestor idei importante și prioritare”, a spus Zelenski.

author avatar
Tudor Borcea
274 afisari

1 COMENTARIU

  1. Domnule Borcea, vad ca va e frica sa vorbiti de Ceausescu, cel care implementare apărarea intregului popor inca de la sfarsitul anilor 60.
    Pentru cunoștințele tale domnule. Borcea, Elvetia folosește acelaș concept. Poporul elvetian, soldatii, isi tin armele acasa, pistol, tun, tanc, etc… Nu este cazul nostru. Ne-ar costa mult prea mult pampersi pentru guvern.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger