AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina a mizat pe războiul digital

Ucraina a mizat pe războiul digital

Strângerea rapidă de fonduri în criptomonede, o armată de hackeri voluntari și o voce puternică pe rețelele de socializare au ajutat Ucraina să ridice un front neașteptat de puternic împotriva invaziei Rusiei în ultimele trei săptămâni.

Războiul digital a devenit un pilon al rezistenței Ucrainei, iar experiența pe care țara o acumulează în sector ar putea fi cheia reconstrucției sale postbelice, a declarat pentru Euronews Next Alex Bornyakov, ministrul adjunct al Transformării Digitale.

În special, Ucraina speră să devină în cele din urmă un lider în utilizarea criptomonedelor, care s-au dovedit un colac de salvare în primele zile ale războiului, când donațiile în monede digitale au venit din întreaga lume.

Fondul cripto al Ucrainei, administrat de stat, care acceptă donații în monede digitale precum Bitcoin și Ethereum, a strâns până acum 55 de milioane de dolari (aproximativ 50 de milioane de euro). În ceea ce privește donațiile globale de criptomonede către țară, această cifră este estimată la  100 de milioane de dolari.

Guvernul ucrainean a cheltuit deja 34 de milioane de dolari din acestea pentru a cumpăra veste antiglonț, căști, medicamente și produse alimentare pentru luptătorii din prima linie.

Chiar și înainte de război, Ucraina se afla pe locul patru în lume în ceea ce privește adoptarea criptomonedelor, conform platformei de date blockchain Chainalysis.

Ministerul digital al Ucrainei a înființat, de asemenea, o „armata IT” voluntară de hackeri pe instrumentul de mesagerie Telegram, unde enumeră „sarcini” – cum ar fi numele site-urilor web rusești pe care să le vizeze cu atacuri cibernetice.

Acea armată cibernetică are acum peste 300.000 de oameni, a spus Bornyakov – chiar dacă guvernul ucrainean nu știe aproape nimic despre membrii săi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger