AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina.150.000 de militari ruși așteaptă ordinul lui Putin

Ucraina.150.000 de militari ruși așteaptă ordinul lui Putin

Ucraina.150.000 de militari ruși așteaptă ordinul lui Putin

Care este volumul forțelor ruse care au fost mutate în jurul graniței cu Ucraina în ultimele zile? Moscova a răspuns la această întrebare prin vocea ministrului său al apărării, Serghei Șoigu. Dar Uniunea Europeană a reactualizat datele. „Două armate și trei unități aeriene au fost transferate în trei săptămâni”, a declarat, vinerea trecută, Serghei Șoigu.

Șoigu a precizat că scopul acestor masări de trupe este de „a reacționa la activitățile militare amenințătoare ale NATO”, luând în consecință „măsuri adecvate”.

Evident, trupele deplasate se adaugă unităților ruse atribuite afectate Crimeei. De aici și estimarea prezentată de Pentagon, care prezintă o cifră a 40.000 de soldați. Acesta este un nivel comparabil cu cel observat la izbucnirea conflictului din Donbas, unde separatiștii  pro-ruși se luptă cu forțele guvernului ucrainean din 2014.

De partea sa, Kievul estimează că aproximativ 90.000 de soldați ruși au fost desfășurați. Și că numărul lor ar putea urca la 110.000, după cum a declarat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andri Melnik, într-un interviu acordat radioului Deutschlandfunk, săptămâna trecută. Această estimare, a spus el, se bazează pe informații de la serviciile de resort ucrainene.

UE prezintă noi cifre revizuite

Însă luni, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a dat cifre și mai mari. „Există riscul escaladării odată cu desfășurarea a 150.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina. Aceasta este cea mai masivă desfășurare pe care am văzut-o vreodată. Acest lucru este îngrijorător. Nu suntem la adăpost de un incident”, a declarat  Borrell, după o conferință video cu miniștrii de Externe din cele 27 de state membre ale UE, precum și cu Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene.

„Această consolidare militară trebuie să înceteze, cerem Rusiei să procedeze la o dezescaladare a situației”, a insistat Borrell.

Informații europene sau ucrainene?

Cu toate acestea, șeful diplomației UE nu a specificat originea evaluării sale cu privire la forțele ruse desfășurate la granița cu Ucraina.

Dar, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), plasat sub autoritatea sa, dispune de un serviciu de informații, și anume INTCENT (Centrul de Informații și Situații al Uniunii Europene).

Misiunea acestuia din urmă este de a „fuziona” informațiile provenite de la Centrul Satelitar al Uniunii Europene (SATCEN), de la serviciile naționale ale statelor membre (cel puțin cele pe care acestea sunt dispuse să le împărtășească) și de la misiunile UE în cadrul Politicii de securitate și de apărare comună (PSAC), scrie Opex 360.

Cu excepția cazului în care cifra prezentată de Borrell i-a fost suflată de Dmitro Kuleba, dat fiind că acesta din urmă și-a informat omologii despre situația de la granițele țării sale. Ministrul ucrainean a declarat că a propus un „plan pas cu pas cu privire la modul de descurajare a Moscovei de continua escaladarea”, bazat pe „pregătirea unei noi runde de sancțiuni sectoriale”, „sancțiunile individuale nemaifiind suficiente”.

Ușor cu sancțiunile pe scări

Numai că, pentru Josep Borrell, nu se pune problema de a merge în această direcție. „Pentru moment nu ne îndreptăm spre noi sancțiuni. Acest lucru nu este încă ceea ce se desemnează ”, a spus el. „Am felicitat Ucraina pentru răspunsurile sale măsurate și am susținut suveranitatea și integritatea teritoriului său. UE nu va recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia”, s-a rezumat Borrell să spună.

În ceea ce privește sancțiunile, Franța are altă opinie, președintele Emmanuel Macron declarându-se gata să ia sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul unui „comportament inacceptabil”, și că „liniile roșii cu Moscova trebuie clar definite”.

Oricum ar fi, comandantul suprem aliat în Europa (SACEUR), generalul Tod Wolters, nu crede că o invazie a Ucrainei este „iminentă”. Riscul este „scăzut până la mediu” pentru următoarele săptămâni, a spus el recent în timpul unei audieri la Congres.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
518 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger