AcasăȘTIRI EXTERNEUcisă de poliție pentru că nu purta văl islamic. Proteste uriașe în...

Ucisă de poliție pentru că nu purta văl islamic. Proteste uriașe în Iran, Teheran devine teatru de război -VIDEO

Ucisă de poliție pentru că nu purta văl islamic. Proteste uriașe în Iran, Teheran devine teatru de război -VIDEO / Foto: printscreen

Moartea, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată de „poliția moralei” din Iran, a declanșat un val de indignare și furie în toată țara. Au avut loc demonstrații și greve în capitala Teheran, Mashhad, Rasht și în regiunile kurde ale țării. Forțele de securitate au răspuns în forță, trăgând cu muniție reală și restricționând accesul la internet în regiunile kurde din Iran.

Mahsa Amini avea 22 de ani. Ea era originară din Saqqez, un oraș kurd din vestul Iranului. La 13 septembrie, a fost arestată la Teheran de către „poliția moralei” (cunoscută sub numele de „Gasht-e-Ershad”), care a acuzat-o că „nu poartă haine adecvate”. Tânăra refuzase să-și acopere capul cu vălul islamic, hijab.

Omorâtă în bătaie de poliție

Conform legii islamice iraniene, care se bazează pe legea Sharia, femeile trebuie să-și acopere părul și corpul. Poliția morală este responsabilă de aplicarea acestei legi.

Mahsa Amini a fost transportată la spital două ore mai târziu, după ce și-a pierdut cunoștința la secția de poliție Vozara din nordul Teheranului. Potrivit unei postări pe Instagram a spitalului Kasra (care a fost ștearsă între timp), Mahsa Amini a fost dusă acolo în moarte cerebrală și în stop cardiac. În cele din urmă a murit pe 16 septembrie, după ce a stat trei zile în spital, scrie France 24.

Teheranul a anunțat că cauza morții a fost „naturală”, invocând un „atac de cord”. Dar reputația proastă a „poliției morale” – și dovezile publicate – i-au determinat pe mulți iranieni să creadă că tânăra a fost bătută și ucisă de autorități.

Fractură de craniu și comoție cerebrală

Mai mulți medici iranieni au diagnosticat o „comoție cerebrală severă” pe baza unei fotografii a victimei făcute în spital și împărtășite pe rețelele de socializare. Potrivit acestora, urechea sângerândă și ochii învinețiți sunt semne că ar fi suferit leziuni cerebrale, nu un atac de cord sau un accident vascular cerebral, așa cum susține regimul.

În plus, un organ de presă de limbă persană cu sediul la Londra a publicat câteva dintre scanările medicale prelevate de la Spitalul Kasra, furnizate de hackerii care au pătruns în baza de date a spitalului. Analizele au arătat o fractură de craniu și o comoție cerebrală confirmată.

Proteste și ciocniri violente la Teheran

Luni, studenții din mai multe universități din Teheran au protestat cerând o anchetă în cazul morții lui Mahsa Amini și desființarea „poliției morale”.

Manifestanții s-au strâns pe bulevardul Keshavarz, o arteră centrală, scandând „Moarte dictatorului”. Au avut loc ciocniri cu poliția în unele intersecții din centrul orașului, în timp ce în aer plutea mirosul de gaze lacrimogene.

Drumurile care duc spre piața centrală Vali-e Asr au fost închise iar forțe de securitate în civil și grupuri de polițiști puteau fi văzute în toată zona. Serviciul de internet mobil a fost întrerupt în centrul Teheranului.

De asemenea, numeroase activiste iraniene au distribuit pe rețelele de socializare videoclipuri în care își taie părul în semn de protest.

Ahmad Mirzaei, comandantul „ morale” din Teheran, a fost demis din funcție, luni, potrivit presei iraniene. Această demitere este odecizie rară în Iran.

Unele mărci de îmbrăcăminte iraniene au anunțat că nu vor mai produce și vinde hijab-uri sau alte veșminte care acoperă corpul. În Iran, hijab-ul este obligatoriu pentru femei, de la Revoluția islamică din 1979, iar poliția morală este însărcinată cu aplicarea acestei restricții.

author avatar
Tudor Borcea
476 afisari

12 COMENTARII

  1. Maimute.
    Astia fac grozavii in numele religiei, progresistii hastagisti faceau minunatii in numele „științei”. Să nu uităm lucovidul și de ce au fost în stare lighioane ca rRahatovici pidosnicul, moldovan zăluda, zisă Mengele cu fustă, mahler piromana, ghiță pensatul și mulți, mulți astfel de „intelectuali”

  2. Cea mai tare afacere sa vinzi haine in culoarea lgbt in Iran pentru ” al treilea sex ” si reviste gen Playboy

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger