AcasăȘTIRI EXTERNETwitter e la pământ! Bill Gates și Elon Musk, atacați fără milă

Twitter e la pământ! Bill Gates și Elon Musk, atacați fără milă

Cea mai important platformă de comunicare din lume, dar mai ales din SUA, a fost ținta unui atac cybernetic fără precedent. Conturile unor nume sonore precum Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden sau Barack Obama, dar și ale unor mari companii, au fost inactive timp de două ore, analiștii punctând faptul că acesta este cel mai mare atac din istoria Twitter.

Printre alte conturi afectate se numără cele ale lui Jeff Bezos, Mike Bloomberg, Kanye West, Kim Kardashian West, dar și conturile de companie ale Apple și Uber.

Analiștii se întreabă dacă rețeaua nu are probleme importante de securitate, mai ales că a mai fost victima unor atacuri și în câteva luni vin și alegerile din SUA. Spre deosebire de țările europene, în SUA Twitter este mijlocul principal de comunicare al multor personalități și companii. Twitter spune că a fost vorba de ”un atac de social engineering coordonat” și hackerii au țintit cu succes și conturi ale angajaților rețelei.

Alții analiști critică timpii de reacție ai Twitter care, deși atacul a apărut în mijlocul zilei în SUA, a avut nevoie de mai multe ore pentru a acționa eficient. Nu ar fi exclus nici scenariul în care acest atac a fost o diversiune care să ascundă ceva și mai grav, și anume un alt atac care să țintească mesajele conturilor.

 Tranzacții suspecte cu Bitcoin

Atacatorii au publicat mesaje care promovau o înşelătorie cu monedă virtuală. Pe conturile respective au fost publicate tweet-uri similare prin care se cereau donaţii prin intermediul Bitcoin. Mesajele au fost rapid șterse și se bănuiește că hackerii au putut desfășura atacul fiindcă au intrat în posesia unor resurse interne folosite de angajați.

În câteva ore au fost făcute 400 de tranzacții, în valoare totală de 120.000 de dolari și un sfert dintre victime aveau fonduri în exchange-uri de Bitcoin din Europa. Per total pagubele sunt limitate și fiindcă o parte dintre exchange-urile de Bitcoin au închis tranzacțiile după ce și conturile lor de Twitter au fost afectate.

„Când ne-am dat seama de acest incident, am blocat toate conturile afectate şi am şters mesajele atacatorilor. Au fost blocate conturile compromise şi vom asigura accesul la acestea doar când vom fi siguri că va fi în siguranţă”, a anunţat Twitter.

Atacul informatic asupra Twitter a atras atenţia Biroului Federal de Investigaţii (FBI). „Conturile par a fi fost compromise pentru a promova o fraudă cu criptomonede. Îi sfătuim pe oameni să nu se lase înşelaţi trimiţând monede virtuale sau bani în legătură cu acest incident”, a declarat un ofiţer al FBI din San Francisco.

author avatar
Andrei Coman
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger