AcasăȘTIRI EXTERNETurişti români sechestraţi pe aeroporturi din Mexic: "Ne-au băgat în două camere...

Turişti români sechestraţi pe aeroporturi din Mexic: „Ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta”

MexicTurişti români sechestraţi pe aeroporturi din Mexic: "Ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta"

Mai mulţi turişti români au avertizat autorităţile noastre că, practic, de câteva zile au fost sechestraţi pe aeroporturi din Mexic.

Se pare că românilor nu le-a fost permisă intrarea în Mexic, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. Ei au semnalat că la sosirea pe aeroport autoritățile le-ar fi confiscat telefoanele, pașapoartele și cardurile.

Românii sunt ţinuţi ca la închisoare

MAE afirmă că a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, subliniind că astfel de decizii ar trebui fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

Zeci de români – pasagerii a două avioane în Cancun – sunt blocați din 30 ianuarie în aeroportul din orașul turistic din Mexic, iar autoritățile le-ar fi luat documentele și telefoanele mobile.

Am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta”, a relatat pentru Digi 24 un bărbat.

Suntem sechestrați in aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani …de 24 de ore.Va rog sunați autoritățile. scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor.

Nu am primit apa și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne brusceaza, suntem ținuți cu închiși și mergem la toaleta însoțiți. Guvernul mexican a arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasada.

Urmează sa fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore„, a scris, pe Facebook, Gabriel Horț, un alt român aflat în acestă situație.

Ce a anunţat MAE?

Ministerul de Externe a venit cu câteva precizări legate de situația turiștilor români blocați în Mexic:

MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun.

În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competențe în a modifica deciziile autorităților din statele de reședință. Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la București în vederea clarificării situațiilor semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.

În context, MAE precizează că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Ambasada României la Ciudad de Mexico continuă dialogul cu autoritățile mexicane, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile mexicane în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.”

author avatar
Andrei Ștefan