AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan înfurie țara sfântă. Cetățeni israelieni arestați la Istanbul. Mossadul ar fi...

Erdogan înfurie țara sfântă. Cetățeni israelieni arestați la Istanbul. Mossadul ar fi la ușile palatului „sultanului”

Erdogan înfurie țara sfântă. Cetățeni israelieni arestați la Istanbul. Mossadul ar fi la ușile palatului „sultanului”

Un cuplu din Israel este acuzat de spionaj în Turcia, după ce a fotografiat reședința șefului statului, Recep Tayyip Erdogan, dintr-un restaurant din Istanbul.

Noul turn Camlica, înalt de 369 de metri, un turn de comunicații care găzduiește antene de radio și televiziune, este așezat pe unul din dealurile din partea asiatică a Istanbulului și oferă o priveliște uluitoare asupra orașului. Din mai, are terase și restaurante deschise publicului.

„Spionaj militar și politic”

Din unul dintre aceste restaurante Natali și Mordy Oaknin, cetățeni israelieni aflați într-o croazieră, însoțiți de o a treia persoană, făceau fotografii ale peisajului, joi, 11 noiembrie, când unul dintre ospătari a văzut că cuplul pare interesat de reședința din Istanbul a președintelui Recep Tayyip Erdogan. „Vorbeau între ei, arătând locația reședinței”, relatează cotidianul Sabah

Ospătarul a alertat poliția iar cei doi au fost duși la birourile direcției antiterorism unde au fost reținuți. Un judecător a decis apoi plasarea lor în detenție pentru „spionaj militar și politic”. Incidentul a scandalizat Israelul, unde presa afirmă că cei doi nu au fotografiat reședința prezidențială a lui Recep Tayyip Erdogan, ci palatul otoman Dolmabahce.

„Cine poate să creadă o asemenea minciună? Israelul, care tot spune minciuni lumii întregi, inventează mai multe, de data aceasta împotriva Turciei”, afirmă cotidianul Yeni Akit, apropiat guvernului. În timp ce presa turcă de opoziție evidențiază „absurditatea acuzațiilor”.

Agenți Mossad în misiune?

În timp ce serviciile turcești emit suspiciuni cu privire la apartenența la Mossad a cuplului, ministrul israelian de Externe Yair Lapid declarat într-un comunicat că cei doi nu lucrează pentru nici o agenție israeliană.

El a mai spus familiilor celor doi israelieni că serviciile sale lucrează pentru a obține eliberarea lor cât mai curând posibil și pentru a evita astfel o criză diplomatică între cele două țări, scrie Le Point. Diplomații israelieni vor avea voie să efectueze o vizită consulară lui Natali și Mordy Oknin, a anunțat luni după-amiază Ministerul israelian de Externe.

Ministerul a spus că ambasada din Ankara și consulatul din Istanbul încearcă să stabilească data vizitei cât mai curând posibil, scrie The Time of Israel. Israelul a respins ferm și oficial acuzația conform căreia cuplul, ambii șoferi de autobuz la Egged Company, sunt spioni israelieni.

Yair Lapid a spus că Israelul „lucrează non-stop” pentru a asigura eliberarea cuplului și a cerut parlamentarilor, miniștrilor și presei israeliene să vorbească despre acest incident „responsabil” pentru a le asigura siguranța.

 

author avatar
Tudor Borcea
736 afisari
Zenville

Ultimele știri

Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO

Informația momentului! Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost chemați joi la DNA. Din câte s-a mai aflat, în dosar mai este audiat...

Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de susținere a mediului de afaceri a creat în 2023 dar și în prima parte a anului acesta,...
proger