AcasăȘTIRI EXTERNETurismul spațial. Lansarea rachetelor, efect de bombă asupra mediului

Turismul spațial. Lansarea rachetelor, efect de bombă asupra mediului

Turismul spațial. Lansarea rachetelor, efect de bombă asupra mediului

Specialiștii atrag agtenția privire la daunele ecologice cauzate de turismul spațial, care este încă la început.

Cursa spațială a miliardarilor este lansată, deschizând calea pentru o nouă industrie turistică în plină expansiune.

Prețul plătit de Richard Branson și Jeff Bezos

Nu au fost niciodată atât de mulți civili în spațiu, iar această tendință nu va face decât să crească în anii următori pe măsură ce sectorul progresează.

Însă Futurism atrage agenția asupra faptului că lansările de rachete pe scară largă au un cost uriaș pentru mediu. Aceste „taxiuri” către spațiu ard cantități astronomice de combustibil pentru a scăpa de gravitația Pământului.

Richard Branson și Jeff Bezos au decis să plătească acest preț, în defavoarea mediului, pentru a experimenta patru minute efemere în spațiu.

Iresponsabilitatea miliardarilor

Astăzi, în întreaga lume, din ce în ce mai mulți specialiști indică iresponsabilitatea acestor miliardari care își folosesc banii pentru o excursie de o zi în spațiu, mai degrabă decât să-și cheltuiască averea în lupta împotriva crizei climatice care lovește puternic planeta.

O tonă de bani pentru tone de CO2

Emisiile eliberate de rachete sunt considerabile. „Un zbor cu avionul pe distanțe lungi reprezintă 3 tone de dioxid de carbon pe pasager, explică Eloise Marais, profesor asociat de geografie fizică la Universitatea catolică din Louvain (Franța), pentru The Guardian.

O lansare de rachete, pe de altă parte, emite între 200 și 300 de tone pentru un zbor cu aproximativ patru pasageri”. În plus, aceste emisii ajung să fie injectate direct în atmosfera superioară, unde pot rămâne câțiva ani, scrie Slate.

Arzând kerosen și metan, rachetele produc și alte gaze dăunătoare care pot deteriora stratul de ozon.

Turismul spatial, o modă în devenire

Din fericire, rachetele sunt încă destul de departe pe lista poluatorilor la scară globală. Potrivit NASA, „doar” 114 rachete au încercat să ajungă pe orbită anul trecut, comparativ cu cele peste 100.000 de avioane care decolează în medie pe zi.

Dar costurile lansărilor spațiale scad de la an la an. Este doar o chestiune de timp înainte ca turismul spațial să devină o modă. Mai ales că acest fenomen nu are încă un cadru de reglementare.

„În prezent, nu avem reglementări privind emisiile rachetelor”, spune Eloise Marais. „Acum este momentul să acționăm, în timp ce miliardarii își cumpără următorul bilet pentru spațiu”.

 

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai, tampitilor de cobai vaxinati incap, mai ales aia din BUKale, asta e tot ce trebuie sa stit despre Plandemie !! In timp ce fratii Petreus ai spatiului, aka criminalii oligofreni de Branson si Bezos se baga in ma-sa unul pe altul, ca doar ultra-mega-bogatii astia se urasc de moarte intre ei, restul pulimii e folosit de ordinarii astia ca si cobai de casa ai megalomaniei lor ipocrite !! Stati in case, bai romanasilor, lasati miliardarii sa vina la voi 🙂 Sau nu, depinde de cheful fiecarui cobai vaxinat in cap 🙂 Covid Macht Frei, bai ipocritilor de Branson si Bezos, speram sa chiar prindeti virusul chinezesc, si sa dari coltul in maxim 2 ani, ordinarilor de papitoi dementi 🙂

  2. Turism spatial pe draku`mare scofala ca se urca 100 km in spatiu,a 3000 parte din ce au realizat cei din anul 1969 si cu tehnologia anilor 60 !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger