AcasăȘTIRI EXTERNETurismul spatial. Evreii și musulmanii vor să aducă religia pe Stația Spațială...

Turismul spatial. Evreii și musulmanii vor să aducă religia pe Stația Spațială Internațională

Turismul spatial. Evreii și musulmanii vor să aducă religia pe Stația Spațială Internațională

Odată cu dezvoltarea turismului spațial, autoritățile religioase încearcă să ajungă la un acord privind practicarea religiei în spațiu.

Anumite ritualuri religioase au urmat ritmul Soarelui de secole. Credincioșii folosesc ora în care se culcă ca punct de reper pentru a întrerupe postul în sărbători precum Yom Kippur sau în perioada Ramadanului.

Aceste precepte religioase se bazează în mod firesc pe condițiile vieții de pe Pământ. Dar ce va întâmpla odată ce aceste practici vor avea loc în spațiu, unde aceste repere nu vor mai fi literă de lege?

De pe Stația Spațială Internațională (ISS), care înconjoară Pământul cu peste 27.000 km/h, astronauții sunt martori a șaisprezece răsărituri și apusuri de soare pe zi. Cum, în aceste condiții, să continue să-și practice religia? Într-o perioadă în care Elon Musk și alți antreprenori vor să dezvolte turismul spațial, întrebarea este mai puțin anecdotică decât pare.

Cu fața la Mecca, dar cum?

Pentru a sprijini cel mai bine astronauții, mai mulți rabini, precum și Consiliul Național Islamic al Fatwa din Malaezia au încercat să deseneze contururile ritualurilor religioase în imponderabilitate.

Când Sheikh Muszaphar Shukor, primul musulman practicant care a fost la bordul ISS, a ieșit în spațiu, în 2007, Ramadanul era pe cale să înceapă. Pentru a-l însoți cel mai bine în călătoria și în credința sa, Consiliul Național Islamic din Malaezia a emis câteva directive speciale.

În timpul Ramadanului, postul poate fi amânat până când un astronaut se întoarce pe Pământ, au spus imamii. Dacă un musulman preferă să respecte acest ritual din spațiu, este recomandat să postească în funcție de fusul orar al locului în care a fost lansată racheta.

Cât despre rugăciune, obligația de a îngenunchea a fost ridicată – sarcina fiind dificilă în imponderabilitate. Pentru a o realiza cu fața la Mecca, practicanții trebuie să se „orienteze cât mai bine posibil”, spune consiliul.

Evreii s-ar „adapta circumstanțelor”

De partea rabinilor, erudiții religioși ajung cu greu la un acord. Nu au fost formulate linii directoare oficiale pentru celebrarea Yom Kippur în spațiu. La fel ca și imamii, rabinul David Golinkin, președintele Institutului Schechter pentru Studii Evreiești din Ierusalim, a scris în 2002 că astronauții ar trebui să își stabilească fusul orar pe cel al Texasului, în SUA, unde se află baza NASA.

Rabinul Eli Kornfeld de la Hunterdon a declarat pentru CNN Business că este de acord cu recomandările lui Golinkin, dar, la rândul său, sfătuiește astronauții să evite acceptarea unei misiuni spațiale în timpul sărbătorilor importante evreiești, scrie Slate.

Pentru a închide dezbaterea, el a adăugat că, dacă într-o zi milioane de oameni ar trăi sau ar lucra la kilometri deasupra Pământului, perceptele evreiești ar evolua și s-ar „adapta circumstanțelor”.

Însă celebrări religioase au avut loc în spațiu, mai ales în timpul misiunii Apollo 8 din 1968. Buzz Aldrin și Neil Armstrong au îndeplinit un ritual de împărtășanie creștină după aterizarea pe Lună și înainte de a face un mare pas pentru umanitate.

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger