AcasăȘTIRI EXTERNETurism orbital: Rusia trimite un miliardar japonez în spațiu (FOTO/VIDEO)

Turism orbital: Rusia trimite un miliardar japonez în spațiu (FOTO/VIDEO)

Turism orbital: Rusia trimite un miliardar japonez în spațiu (FOTO/VIDEO)

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a decolat, miercuri, 8 decembrie, către Stația Spațială Internațională, la bordul unei rachete rusești Soyuz. O călătorie care consacră eforturile Rusiei de a reveni pe piața profitabilă a turismului orbital.

Yusaku Maezawa, în vârstă de 46 de ani, care și-a făcut avere în moda online, asistentul său Yozo Hirano și cosmonautul rus Alexandr Misurkin, au decolat de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan la 7:38 a.m. GMT, conform programului.

„Visele devin realitate”

Zborul în capsula spațială este programat să dureze șase ore, cu andocarea pe segmentul rusesc al ISS așteptată la ora 13:41 GMT. „Visele devin realitate”, a scris Yusaku Maezawa pe Twitter miercuri dimineață. Cei doi turiști spațiali vor petrece 12 zile în stația orbitală, scrie AFP.

Ultima călătorie în spațiu a unui turist japonez datează din 1990, când un jurnalist a stat la bordul stației sovietice Mir.

Sectorul foarte profitabil al zborurilor spațiale private este în prezent impulsionat de recenta intrare în cursă a companiilor miliardarilor americani Elon Musk (SpaceX) și Jeff Bezos (Blue Origin), precum și a britanicului Richard Branson (Virgin Galactic).

Rusia revine în liga mare

După o pauză de un deceniu, zborul de miercuri marchează revenirea în arenă a agenției spațiale ruse Roscosmos, în momentul în care industria aerospațială a țării este afectată de scandaluri de corupție și dificultăți tehnice și financiare.

În 2020, odată cu punerea în funcțiune a rachetelor și capsulelor SpaceX, Rusia și-a pierdut monopolul asupra zborurilor locuite către ISS și zecile de milioane de dolari pe care NASA și alte agenții spațiale le plăteau pentru fiecare loc la bordul rachetelor Soyuz.

Misiunea celor doi turiști japonezi este organizată de Roscosmos și partenerul său american Space Adventures. Între 2001 și 2009, cei doi parteneri au trimis de opt ori în spațiu antreprenori extrem de bogați.

Semn al dorinței sectorului spațial rus de a se reînnoi, Roscosmos a trimis, în octombrie, un regizor și o actriță pe ISS pentru a filma primul lungmetraj din istorie în orbită, înaintea unui proiect concurent al starului de la Hollywood Tom Cruise.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger