AcasăȘTIRI EXTERNETurism negru. Tur cu avionul deasupra Cernobîlului

Turism negru. Tur cu avionul deasupra Cernobîlului

Turism negru. Tur cu avionul deasupra Cernobîlului/ Foto: Facebook

Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii, va fi posibilă suvolarea sinistrei centrale nucleare și a orașului abandonat, Prîpeat, aflat în zona de excludere.

Pentru amatorii de „dark tourism”, acest tur aerian va avea loc duminică, cu o zi înaintea datei care a consemnat groaznicul accident care a aruncat în aer, la ora 1:23, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl.

Turiștii vor plăti 2.970 de hrivne, echivalentul a aproximativ 88 de euro. Acest preț include o tratație, vizita unui Boeing 777 pe pista aeroportului Borispol din Kiev, de unde va pleca avionul și explicații privind cauzele și consecințele accidentului nuclear, din partea unui ghid profesionist, prezent pe toată durata zborului.

Turul aerian va fi operat de compania Ukrainian International Airlines (UIA).

Pe traseul către Cernobîl și orașul abandonat Prîpeat, pasagerii vor fi îmbarcați într-un avion Embraer 195, aeronava utilizată pentru acest zbor, și vor putea admira panoramele zonei de excludere din jurul centralei nucleare.

Posibil datorită Covid-19

În timpul zborului, organizatorii spun că avionul va rămâne deasupra plafonului minim admise de 900 de metri deasupra Cernobîlului, în timp ce se va apropia cât mai mult posibil de centrala nucleară, fără a compromite siguranța pasagerilor.

„Pentru a fi sincer, acest lucru a fost posibil doar datorită pandemiei Covid-19”, recunoaște Bogdan Skotnikov, manager de proiect la UIA. „Există doar un avion disponibil și echipa noastră are timp liber pentru a face proiecte creative”.

Măsurile desiguranță sanitară și distanțarea vor fi puse în practică la aeroport în timpul acestui zbor, a asigurat Skotnikov. Nu este specificat câte locuri sunt disponibile pentru acest tur aerian oarecum special.

Cea mai populară destinație turistică a Ucrainei

Ukrainian International Airlines a mai operat în trecut zboruri de acest gen peste Cernobîl: biletele s-au epuizat extrem de repede și norocoșii care au profitat de aceste tururi s-au declarat extrem de satisfăcuți.

„Cernobîl este cea mai populară destinație turistică a Ucrainei”, a explicat Iaroslav Emilianenko, directorul Chernobyl Tour, o agenție de turism asociată evenimentului UIA. „Înainte de carantină, numărul de turiști s-a dublat în fiecare an”, scrie Le Point.

Cu toate acestea, pandemia a avut un impact asupra „turismului negru” din jurul sitului nuclear, care a crescut foarte mult după difuzarea miniseriei engleze „Cernobîl”, care revine asupra acestui dezastru. În 2020, 32.000 de persoane au vizitat zona de excludere, cu 72.000 mai puține decât în ​​2019.

author avatar
Tudor Borcea
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger