AcasăȘTIRI EXTERNETurcii evită băncile. Marele Bazar din Istanbul, curs de schimb paralel pentru...

Turcii evită băncile. Marele Bazar din Istanbul, curs de schimb paralel pentru liră

Este rezultatul controlului strict al autorităților turce asupra piețelor financiare: Marele Bazar din Instanbul a devenit un refugiu pentru traderii de valută care încearcă s ă scape de restricţiile impuse de Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Și a dus la apariția unui curs de schimb paralel pentru lira turcească în Marele Bazar. Pe măsură ce restricţiile impuse băncilor turceşti s-au intensificat în ultimele săptămâni, odată cu apropierea datei alegerilor, acest curs de schimb paralel a devenit şi mai consolidat, relatează Bloomberg.

„Orice ai face nu păstra lirele turceşti. Chiar şi cumpărarea de brânză feta este o investiţie mai bună”, spune un trader veteran de aur şi valută, care a dorit să rămână anonim.

Tranzacțiile în valută străină din bazar sunt legale și în mare parte neînregistrate, ceea ce face dificilă estimarea cifrei de afaceri zilnice. Dar casele de schimb valutar spun că afacerile sunt în plină expansiune, în principal datorită clienților corporativi.

Cutii de valori masive își croiesc drum prin Marele Bazar, însoțite de gărzi de securitate, transportând ceea ce locatarii spun că sunt dolari pentru firme importante, inclusiv pentru importatorul de energie BOTAS, cel mai mare cumpărător de valută de pe piață.

Oportunitatea de a cumpăra și vinde dolari în afara restricțiilor impuse băncilor are un preț. Dolarul este disponibil la Marele Bazar cu o primă de peste 5% față de cursul interbancar. Miercuri, la ora 12:30, lira se tranzacționa la 20,40 pentru un dolar la bazar, față de cursul oficial de 19,4082.

Mult timp considerată de turci ca un barometru al sănătății economice naționale, lira a fost afectată de ani de politici neconvenționale susținute de Erdogan, cel mai longeviv conducător al țării. Este din ce în ce mai vulnerabilă acum, când cetățenii urmează să decidă dacă acesta va conduce sau nu țara în următorii cinci ani.

Diferenţa dintre cursul de schimb dolar-liră practicat la Marele Bazar şi cel de la bănci a crescut constant pe tot parcursul anului, pe măsură ce Banca Centrală a Turciei a înmulţit măsurile destinate să ţină lira sub control înaintea alegerilor parlamentare. Însă distanțarea s-a agravat recent după ce factorii de decizie au cerut băncilor să îşi limiteze achiziţiile de dolari.

Chiar și în afara Marelui Bazar, deprecierea monedei turcești a început să se accelereze. Frecvenţa cu care au loc mici fluctuaţii ale cursului lirei, în special în primele ore de la debutul tranzacţiilor, a  crescut, ceea ce sugerează că autorităţile au dificultăţi în a contracara cererea de dolari.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
995 afisari

6 COMENTARII

  1. bursa-1 MUE=10GRAME HAURRR MANKATZASHHH 1 ORA=50GRAME…..HAREMUL E LA DUBAI….TURCII DOAR VAND BILETE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger