AcasăȘTIRI EXTERNETurcia va renunța la sistemul de plăți rusesc Mir. Amenințări clare de...

Turcia va renunța la sistemul de plăți rusesc Mir. Amenințări clare de la Washington

Turcia va renunța la sistemul de plăți rusesc Mir. Amenințări clare de la Washington / Foto: printscreen

Cele trei bănci de stat din Turcia care au autorizat funcționarea sistemului de plăți rusesc Mir vor renunța la acesta în urma avertismentelor SUA, a declarat miercuri un oficial turc de rang înalt.

„Există plăți în curs de desfășurare, dar a fost stabilită o dată viitoare” pentru suspendarea sistemului Mir, a declarat pentru AFP această sursă, sub rezerva anonimatului și fără a preciza o dată precisă.

Erdogan cedează în fața lui Biden

Aceste trei bănci de stat – HalkBank, Ziraat și Vakifbank – au permis anterior tranzacțiile cu cardurile Mir.

Două dintre cele mai mari bănci private din țară, Denizbank și Isbank, au anunțat deja săptămâna trecută că suspendă utilizarea sistemului de plăți Mir.

Vineri, Uzbekistanul a anunțat, de asemenea, că a încetat să mai utilizeze cardurile bancare Mir din motive „tehnice”, care pot fi folosite acum doar într-o serie de țări, inclusiv în Belarus.

Extrem de dependentă de gazul și petrolul rusesc, Turcia a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei după invazia în Ucraina. În Turcia, o destinație populară pentru turiștii ruși, au sosit mii de ruși de la începutul războiului.

Turcia anunțase că extinde domeniul de aplicare al sistemului Mir după o întâlnire, la începutul lunii august, între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin.

Dar Washingtonul avertizase companiile și băncile turcești care fac comerț cu Rusia de riscul unor posibile sancțiuni.

author avatar
Tudor Borcea