Relațiile dintre Turcia și Rusia sunt complicate, datorită opoziției lor în anumite dosare. Astfel, cele două țări susțin tabere opuse atât în Siria, cât și în Libia. Și apropierea Ankarei de Kiev, atât diplomatică, cât și militară, este suficientă pentru a irita Moscova.
Cu toate acestea, ambele pot avea interese comune, până la punctul de a lua în considerare cooperarea, după cum reiese din întâlnirea de la Soci, la sfârșitul lunii septembrie, a președintelui rus Vladimir Putin cu omologul său turc, Recep. Tayyip Erdogan.
Al doilea lor de sisteme S-400 pentru Turcia
„Uneori, negocierile nu sunt ușoare, dar se încheie cu un rezultat pozitiv. Serviciile noastre au învățat să găsească compromisuri favorabile ambelor părți”, a declarat Putin când l-a întâmpinat pe Erdogan. „Cred că există un mare beneficiu în faptul că Turcia și Rusia continuă să își consolideze relațiile”, a confirmat el.
Cu puțin timp înainte de a zbura la Soci, președintele turc confirmase intenția țării sale de a achiziționa un al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400 „Triumph” din Rusia, chiar dacă aceasta însemna accentuarea în continuare a disputelor cu SUA și NATO.
Pe lângă discuții despre S-400 suplimentare, Ankara a sugerat deja că achiziționarea avioanelor de luptă rusești pentru remedierea excluderii sale din programul F-35 poate fi o opțiune. Acest lucru a fost confirmat încă o dată de Erdogan la întoarcerea sa de la Soci, potrivit agenției de știri Anadolu.
Nave și submarine
Dar se vorbește chiar despre impulsionarea cooperării militare cu Rusia și mai mult.
„Am vorbit despre ce am putea face în ceea ce privește construcția motoarelor de avioane și despre avioanele de luptă”, a spus Erdogan, în legătură cu întâlnirea sa cu omologul său rus.
În ceea ce privește motoarele pentru avioane, președintele turc se referă probabil la ajutorul oferit de Rusia pentru motorizarea TF-X, programul de avioane de luptă din a 5-a generație a Turciei. Această ofertă a fost menționată recent de Dmitri Șugaiev, directorul Serviciului Federal Rus pentru Cooperare Militară și Tehnică (FSVTS), scrie Opex 360.
Dar a evocat un alt posibil domeniu de cooperare. Și dacă s-ar găsi vreodată un acord cu Moscova, atunci locul Turciei în NATO va fi mai mult decât oricând pus în discuție.
Astfel, a spus președintele turc, „un alt domeniu în care putem acționa împreună este construcția navală. Dacă Dumnezeu ne ajută, putem face chiar aranjamente comune pentru submarine”.
În această privință, având în vedere natura operațiunilor submarine, care necesită un grad ridicat de confidențialitate, este de neconceput ca un membru NATO să poată împărtăși informații în această zonă cu o țară care consideră Alianța drept principalul său adversar.
Cu toate acestea, Erdogan nu a fost mai specific cu privire la chestiunea submarinelor, în special cu privire la modul lor de propulsie
Eu cred ca cu voia lui Dumnezeu trebuie sa iesi din Nato la fel si Hungaria.
Si faceti voi alianta s-o numim metodic alianta PULI de la parteneriatul uniunea labililor internationali. Cum ar fi NATO nu se da dusa PULI. Sau China vrea sa intre si ea se duca PULI. Il si vad pe Putin care spune – Puli se va intari ca niciodata… timp ce Organ adoarme pe harta patata cu bale cu Hungaria Mare. .
Cu asa coșmaruri mai dormi noaptea ?
NATO nu a fost nici odata un organ care sa asigure securitatea membrilor, chiar prin art.5 ci a fost menit sa forteze tarile mai mici sa cumpere armament si munitie dela cei mai mari.
Acum Franta s-a aliat pe bune cu Grecia impotriva Turciei si astfel Grecia cumpara arme de la francezi.
Turcii ne fiind increzatori in art.5 au cumparat de la rusi S400 cu care se pot apara cu adevarat, iar acum s-au dus iar la cumparat celemai bune arme si chiar tehnologii sa si-le faca singuri.
Romanii raman sa-si vanda marfa vie pe la Deveselu, Campia Turzii si Kogalniceanu, vezi cazul Caracal, doar la asta le mai foloseste NATO.
Sa avem parte de o interventie militara ruso-turca in Romania, sa ne scape de gunoaiele globaliste?