AcasăȘTIRI EXTERNETurcia separă noii candidați la NATO. Finlanda ia în considerare aderarea fără...

Turcia separă noii candidați la NATO. Finlanda ia în considerare aderarea fără Suedia

Turcia separă noii candidați la NATO. Finlanda ia în considerare aderarea fără Suedia / Foto: printscreen

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a declarat, marți, că Finlanda trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia, în timp ce Turcia refuză să dea undă verde candidaturii suedeze.

Finlanda trebuie să ia în considerare opțiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat  pentru prima dată ministrul său de Externe, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus unda verde din partea Ankarei pentru candidatura Suediei.

Suedia „nu mai poate conta” pe sprijinul Ankarei

O adeziune comună a celor două țări nordice rămâne „prima opțiune”, dar „trebuie, evident, să evaluăm situația, dacă s-a întâmplat ceva care, pe termen lung, nu permite Suediei să avanseze”, a declarat șeful diplomației de la Helsinki, Pekka Haavisto, la televiziunea publică Yle, precizând însă că este „prea devreme pentru a lua o poziție”.

Arderea unui exemplar al Coranului de către un extremist de dreapta în timpul unei demonstrații – autorizate de poliție – sâmbătă, în apropierea ambasadei Turciei din Stockholm, a stârnit proteste puternice din partea Turciei și a lumii musulmane.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă unui altul provocat de o înregistrare video a unor militanți prokurzi la mijlocul lunii ianuarie.

Protestele reprezintă o „piedică” pentru cererile de aderare la NATO, iar „manifestanții se joacă cu securitatea Finlandei și a Suediei”, a deplâns marți Pekka Haavisto, informează Ouest-France.

„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde din partea Turciei), care va dura cu siguranță până la alegerile din Turcia de la jumătatea lunii mai”, a recunoscut el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia s-a exprimat în ultimele luni că nu are obiecții majore față de intrarea Finlandei în NATO.

author avatar
Tudor Borcea