AcasăȘTIRI EXTERNETurcia. O centrală termică amenințată de flăcări a fost evacuată

Turcia. O centrală termică amenințată de flăcări a fost evacuată

Turcia. O centrală termică amenințată de flăcări a fost evacuată

Salvatorii turci au început joi, 5 august, să evacueze pe mare sute de săteni, în timp ce un incendiu violent se apropia periculos de aproape de o centrală termică unde sunt stocate mii de tone de cărbune.

În sunetul alarmelor de evacuare, locuitorii și-au îngrămădit în bărcile gărzilor de coastă lucruri de strictă necessitate și ce au putut salva din casele lor, mobilizarea având loc în portul Oren, nu departe de orașul Milas, în apropierea căruia se află centrala termică amenințată de flăcări.

Risc de aprindere a cărbunelui

Aceste incendii fără precedent cu care se confruntă Turcia de mai bine de o săptămână sunt legate de valul de căldură extremă care lovește sudul țării, legat de încălzirea globală, potrivit experților.

Autoritățile locale au asigurat că rezervoarele de hidrogen utilizate pentru răcirea centralei electrice, care funcționează cu petrol și cărbune, au fost golite și umplute cu apă, ca măsură de precauție.

„Dar există riscul ca incendiul să se răspândească la miile de tone de cărbune care sunt în interior”, a declarat îngrijorat un oficial regional, Osman Gurun.

Imaginile încărcate de primarul orașului Milas, Muhammet Tokat, au arătat un incendiu violent la porțile centralei. „Centrala este în curs de a fi complet evacuată”, a scris Tokat pe Twitter.

„V-am rugat și avertizat de zile întregi. Incendiul a înconjurat centrala”

Incendiul a fost controlat pentru prima dată miercuri datorită a două bombardiere cu apă trimise de Spania, și elicoptere, care aruncaseră apă pe vârfurile împădurite și zonele rezidențiale din apropiere. Dar flăcările au izbucnit din nou după-amiaza.

„V-am rugat și avertizat de zile întregi. Incendiul a înconjurat centrala”, a scris pe Twitter primarul din Milas în timpul zilei, cerând „ca un avion-cisternă să fie trimis urgent aici”.

Criticat în legătură cu gestionarea acestor incendii, care au ucis deja opt persoane, președintele Recep Tayyip Erdogan, care acorda un interviu live la televizor, miercuri seară, când a venit vestea evacuării, a recunoscut că centrala „riscă să fie distrusă de incendiu”.

Turcia, prăpădită de peste 180 de incendii

Peste 180 de incendii au devastat pădurile și terenurile agricole, precum și zonele locuite de pe coastele mediteraneene ale Turciei de miercurea trecută.

De asemenea, incendiile au afectat grav siturile turistice care au putut recent să-și reia activitatea după luni de restricții legate de pandemia Covid-19. Potrivit serviciului de monitorizare prin satelit al Uniunii Europene, „puterea radiativă” a incendiilor din Turcia a atins o intensitate „fără precedent” din 2003.

Criticat, Erdogan acuză opoziția

Opoziția l-a criticat pe președintele Recep Tayyip Erdogan pentru că nu a reușit să își întrețină flota de bombardiere cu apă și că a acceptat cu întârziere ajutorul internațional.

Erdogan a acuzat opoziția că încearcă să obțină beneficii politice din situație, deoarece țările vecine precum Grecia sunt afectate și ele de incendii. „Incendiile forestiere reprezintă o amenințare internațională la fel ca pandemia Covid-19”, s-a apărat Erdogan, scrie AFP.

În primele zile ale incendiilor, articole din mass-media pro-guvernamentale au acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație considerată teroristă de Turcia și de aliații săi occidentali, ca fiind responsabilă.

Dar autoritățile citează acum valul de căldură extremă care continuă să lovească sudul Turciei. Schimbările climatice din țări precum Turcia cresc frecvența și intensitatea incendiilor forestiere, spun experții.

Ministrul turc al Agriculturii, Bekir Pakdemirli, a declarat că temperaturile din orașul Marmaris din Marea Egee au atins săptămâna aceasta un maxim istoric de 45,5 grade.

author avatar
Tudor Borcea
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger