AcasăȘTIRI EXTERNETurcia, noua casă a oligarhilor?

Turcia, noua casă a oligarhilor?

Bogăția oligarhilor ruși este în căutarea unei noi case, iar Turcia se impune rapid ca o gazdă binevenită.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat pentru CNBC că îi va primi în țară  pe oligarhii sancționați de Occident – turiști sau  investitori – atâta timp cât relațiile lor de afaceri respectă dreptul internațional.

De asemenea, președintele  Recep Tayyip Erdogan a sugerat că ar putea  accepta “anumite grupuri de capital”,  ceea ce a fost văzut ca o referire directă la sosirea recentă a mai multor active de lux deținute de ruși în Turcia, inclusiv iahturi(Eclipse,  Solaris) și un avion privat aparținând miliardarului Roman Abramovici.

Comentariile au stârnit speculații că Turcia – o țară non-UE, dar membră NATO – ar putea încuraja în mod activ investițiile de la miliardarii aflați pe lista neagră, în timp ce încearcă să-și susțină economia erodată de inflație.

Deja, rușii bogați caută în mod activ investiții în Turcia, dar orice potential câștig ar aduce riscuri pentru o țară care orchestrează  un echilibru delicat între Rusia și Occident.

„Atragerea banilor ruși ar putea dăuna Turciei pe termen lung”, a declarat Defne Arslan, director senior la Consiliul Atlantic din Turcia și fost economist la Ambasada SUA la Ankara.

Turcia încearcă să calce o linie fină în războiul aflat în desfășurare din Ucraina.

Deși critică cu fermitate invazia neprovocată a Moscovei, a încetat să pună în aplicare sancțiuni precum cele impuse de SUA, UE, Marea Britanie și alții.

În schimb, a adoptat rolul de mediator neutru, facilitând discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Negocierile de marți de la Istanbul au părut să trezească speranța unei descoperiri după ce Moscova a fost de acord să renunțe la atacul militar asupra Kievului și Cernihivului, în timp ce negociatorii ucraineni au propus adoptarea unui statut neutru în schimbul garanțiilor de securitate.

Poziția de neutralitate nominală a Turciei este în mare măsură înțeleasă, având în vedere legăturile sale economice și diplomatice strânse cu Rusia, în special în ceea ce privește energie, apărare, comerț și turism.

Ca atare, aliații occidentali nu au făcut presiuni asupra Turciei să se alăture sancțiunilor și nici nu sunt susceptibili să o pedepsească pentru că nu a făcut acest lucru.

Asta o face un avanpost legitim pentru bunurile care aparțin rușilor sancționați. Într-adevăr, un aflux de investiții străine și active de lux ar putea oferi un avantaj pentru economia turcă.

Luna trecută, inflația a urcat la un maxim din ultimii 20 de ani, de 54,4%, pe fondul prăbușirii lirei și a creșterii prețurilor mărfurilor. Datele care reflectă pe deplin impactul războiului din Ucraina  nu au fost încă publicate.

Cu toate acestea, toleranța occidentală are limite iar Erdogan știe că țara sa  nu își mai poate permite să fie lovită de sancțiuni secundare.

Dar  mai poate împușca doi iepuri dintr-o lovitură: să câștige popularitate în Turcia înaintea alegerilor din 2023 datorită ambiției sale de mediator independent în conflictul Rusia-Ucraina și să atragă investiții de la unele dintre cele 450 de companii occidentale care s-au restras până acum din Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
308 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger